Economia

Promineria vol que el govern doni la pròrroga per al Cogulló

El Parlament debatrà una proposta de resolució perquè Iberpotash pugui continuar abocant-hi el runam salí més enllà del 30 de juny

L’entitat afirma que és “una decisió política” que es podria fer al marge de la sentència

Promineria va proposar ahir que s’explori la via parlamentària i administrativa per resoldre l’atzucac en què es troba Iberpotash i “tota la Catalunya Central” a causa de la sentència que obliga l’empresa a deixar d’abocar al Cogulló a partir del 30 de juny. Després de setmanes esperant que Iberpotash presenti la petició de pròrroga davant el jutge, Promineria assegura ara que hi ha marge polític per salvar la data i els 5.000 llocs de treball que en depenen.

Mercè Torras, assessora jurídica de Promineria, va subratllar que la Generalitat pot aprovar una norma urbanística que inclogui la moratòria. L’afirmació xoca amb el que fa mesos que sosté el govern: que no pot tocar la data perquè es tracta d’una ordre judicial. Torras, però, va assegurar que la decisió “és política”. L’assessora també va detallar l’estratègia que han seguit: que siguin els grups del Parlament –i no només Junts pel Sí– els que confeccionin la proposta de resolució, que es debatrà en la sessió de demà. D’aquesta manera, si tirés endavant, seria el Parlament el que instaria el govern a demanar la pròrroga. Segons l’entitat, tenen el suport de tots els grups –JxSí, CSQP, el PSC, C’s i el PP– excepte la CUP: “Encara no ha dit ni que sí ni que no, tot i que confiem en la unanimitat.”

Torras va recordar que tot plegat penja d’una denúncia per un article del POUM de Sallent sobre el Cogulló que, segons la part demandant, era massa generalista i no limitava prou el creixement del runam. El jutge els va donar la raó i d’aquí en va sorgir la limitació en altura de 538 metres. En aquesta línia, Torras va insistir que entenen que “la sentència no recull cap data, sinó una nul·litat del punt del POUM”, i que l’elecció del 30 de juny va ser fruit “d’un acord entre el govern i Iberpotash”, que van haver de presentar al jutge com pensaven complir la sentència.

Amb aquests arguments veuen factible la via política. Encara més, l’assessora va dir que, si la resolució parlamentària tirés endavant, la petició de moratòria que Iberpotash va anunciar que presentaria aquesta setmana davant el jutge –l’anomenat incident d’execució de sentència– podria quedar en no res. Això sí, va admetre que “qualsevol acta administrativa és susceptible de ser revisada”, és a dir, que els que van posar al seu dia la denúncia –els veïns de la Rampinya– podrien recórrer contra la decisió del govern davant el jutge.

L’entitat, però, va remarcar que el que demanen “no és un xec en blanc”, va insistir en el fet que l’abocament més enllà del 30 de juny ha de ser “parcial, temporal i limitat i sense sobrepassar mai l’altura màxima”. L’acord també hauria d’incloure al seu parer les mesures que Iberpotash va presentar –que permetrien, segons l’empresa, abocar fins a un 70% menys durant aquest període–, i s’haurien d’aplicar mesures de control efectives, entre d’altres.

Promineria és una entitat que va ser fundada per quatre empreses subcontractades per Iberpotash: Catalana de Perforacions, Montajes Rus, Soldeber i Himesa. De mica en mica van anar sumant més adhesions.

2
anys
és el temps de pròrroga que es demana per complir una sentència que va ser dictada el 2013.

Prop de 13.000 firmes de suport

Una quarantena de treballadors van ser ahir al Palau Firal per entregar a la delegada del govern a la Catalunya Central, Laura Vilagrà, prop de 13.000 firmes de suport a la mineria al Bages.

Fernando Rivera, president del comitè de treballadors de Súria i Sallent, va sol·licitar també el suport dels grups parlamentaris i va insistir que la pròrroga que es demana “és temporal de dos anys”, que és el temps que Iberpotash necessita per acabar la rampa de Súria i poder absorbir els treballadors de la mina de Sallent, que tancarà. Rivero també va indicar que, malgrat que Iberpotash “potser no ha estat del tot transparent en els darrers anys”, ara està fent “les coses bé, sobretot des de l’arribada del nou conseller delegat, Carles Alemán”. En aquest sentit, va demanar confiança: “Fa 50 anys que hi ha el runam; ara en demanem dos més, però també demanem que l’empresa acceleri els plans de restauració.” Rivera també va explicar que s’han intentat reunir, de moment sense èxit, amb la CUP i ERC de Sallent, Prou Sal i l’associació de la Rampinya: “Volem fer-los veure que l’empresa també som els treballadors i dir-los que volem el mateix: una mineria sostenible.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.