La pedregada malmet el raïm
La calamarsada ha malmès més del 50% de la producció de raïm de la zona de Garriguella i, en menor grau, de Vilajuïga, Pau i Mollet de Peralada
Ha afectat fins a 300 hectàrees de vinya
La pedregada que va caure dimecres a l’Alt Empordà ha malmès part de la producció de raïm de la zona de Garriguella, Vilajuïga, Pau i Mollet de Peralada. De moment, els responsables de la DO Empordà encara no poden fer un balanç de les pèrdues, però diuen que en algunes zones el raïm malmès podria superar el 50% de la producció; en d’altres, en canvi, només es tractaria d’un 10%. “La sort que hem tingut és que ha passat ara que el raïm encara no és madur. Per tant, haurem perdut producció, però no ha afectat la qualitat dels grans”, explica Toni Roig, responsable de la comissió tècnica del Consell Regulador de la DO Empordà i propietari del celler Mas Llunes.
L’episodi de calamarsa a l’Alt Empordà va tenir dues fases. De matinada, la pedra va afectar parcialment Capmany, Sant Climent Sescebes i Espolla. Va ser a dos quarts d’una del migdia, però, quan una intensa tempesta va descarregar damunt la zona de Vilajuïga, Pau, Mollet de Peralada i Garriguella. Aquest darrer municipi és el que n’ha sortit més malparat i és on els cellers Mas Llunes, Masetplana i Trobat, així com la Cooperativa Garriguella, tenen bona part de les vinyes. Aquí, segons concreta Roig, la calamarsa “ha afectat el cent per cent de la superfície de vinya que hi ha al poble”. Però també hi ha altres cellers que tenen vinyes a les zones afectades, com Empordàlia i Oliveda. “És difícil de quantificar, però calculem que, en total, arreu de la superfície de la DO, la pedra va caure damunt d’unes 300 hectàrees de vinya”, precisa Roig, que assegura que totes les varietats –garnatxa, carinyena, macabeu, moscatell i cabernet– han quedat afectades de la mateixa manera.
A Garriguella, ahir al matí, els amos dels cellers comprovaven com la pedra els havia malmès els ceps. Roig, que té 75 hectàrees de ceps a la zona, explica que el raïm més afectat és el que es troba a la zona del Butarós i de la Mare de Déu. “Els més afectats som els que tenim la totalitat de les vinyes en aquest territori”, concreta el responsable de la comissió tècnica a l’Agència Catalana de Notícies.
Ara els cellers afectats quantificaran les pèrdues i parlaran amb les asseguradores. “La sort és que la majoria de les vinyes estan cobertes per assegurances. Això ajudarà a cobrir una petita part de les pèrdues, que no equivaldrà ni de bon tros a l’afectació total, però el cop no serà tan fort”, assegura.
Raïm de qualitat
Sigui com sigui, la pedregada farà que se’n ressenti la producció global de la DO Empordà. De moment, però, no afectarà la qualitat del vi. El raïm tocat per la pedregada, com que encara és molt petit, s’assecarà i caurà a terra. “Els penjolls de raïm tindran una mida més petita; si això hagués passat amb el raïm més madur, aquestes ferides que fa la pedra haurien pogut ser focus de podrit, i n’hauria afectat la qualitat”, explica.
Per evitar més conseqüències, ara els cellers de la zona aplicaran un tractament de compostos de coure que afavorirà el procés de cicatrització i assecat del raïm. “Això evitarà que les ferides que els ha fet la pedra es propaguin als grans del voltant”, conclou.
Roig assegura que va ser una pedregada “excepcional” que “d’alguna manera ja es preveia” per les altes temperatures que s’han registrat aquests dies. “Solen ser fenòmens molt localitzats i això és el que ha passat a Garriguella i, en menor grau, als pobles del voltant”, diu Roig, que explica que feia almenys “20 anys que no passava res semblant, afortunadament”.
Quatre milions d’ampolles anuals
La DO Empordà té una superfície d’unes 2.000 ha i la producció mitjana de la zona és de 65.000 hl. Els vins negres representen aproximadament el 60% d’aquesta producció; els rosats, el 17%; els blancs, el 19%, i els vins dolços (garnatxes i moscatell), el 4% restant. De la producció de vi emparat, se’n comercialitza un 50% embotellat, cosa que representa uns quatre milions d’ampolles anuals.
Segons recull el web de la DO Empordà, el mercat exterior és molt variable i, per tant, algunes xifres són canviants, tot i que els vins de l’Empordà es van introduint en nous mercats, i avui dia aproximadament un 15% de la producció es destina a exportació, principalment a Alemanya, Suïssa, els Estats Units, Holanda, Noruega, la Gran Bretanya, Bèlgica i Dinamarca.
Actualment, la superfície de vinya inscrita és de 1.786 ha; el nombre de viticultors que formen part de la DO és de 290 i el nombre total de cellers, de 52, i les vendes de vi embotellat el 2015 van assolir els 42.020 hl.