Economia

El TSJC podria decidir avui si atorga la pròrroga al Cogulló

Els veïns de la Rampinya i Iberpotash mantenen posicions contraposades en la vista celebrada davant el jutge

L’empresa es compromet a deixar d’abocar-hi si en els propers 20 mesos incompleix les mesures que proposa

El magistrat del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que porta el cas del Cogulló podria decidir avui si accepta la petició de pròrroga per continuar abocant al runam sallentí que Iberpotash va demanar el 14 de juny. Ahir es va celebrar a la sala contenciosa administrativa del TSJC una vista en què els advocats de l’empresa i l’Associació de Veïns de la Rampinya –la part demandant– es van veure les cares i van tornar a mostrar les seves desavinences respecte de la manera d’interpretar el compliment d’una sentència que és ferma i que indica que el 30 de juny –avui– han de cessar els abocaments al Cogulló. A la vista també hi va assistir la Generalitat i l’Ajuntament de Sallent.

L’advocat d’ICL Iberia –la matriu d’Iberpotash– va exposar els arguments de l’empresa, que se centren en la impossibilitat d’aturar els abocaments aquest 30 de juny –representaria una disminució de la producció dràstica a Sallent– i en la necessitat d’allargar la vida del Cogulló fins al 2019, quan la companyia preveu tenir enllestida la rampa que ha de fer possible un augment significatiu de la producció a Súria i, per tant, el trasllat dels treballadors d’un centre a l’altre. Iberpotash va presentar les mesures ja conegudes per reduir al màxim els abocaments durant els propers 20 mesos. També es va comprometre a crear una comissió d’avaluació, a definir un calendari d’actuacions i a aportar un aval econòmic de 3,9 milions d’euros. A més, l’advocat va assegurar que si durant la pròrroga Iberpotash incompleix els requisits, aturarà immediatament els abocaments. El lletrat també va fer notar que l’alçada i el perímetre del Cogulló que va fixar Urbanisme no s’han ultrapassat, un fet que tampoc succeirà d’aquí al 2019, i en aquest sentit va insistir que només demanen prorrogar la data.

L’associació de veïns, però, no veu l’afer de la mateixa manera. El seu advocat va remarcar que el pla d’Iberpotash no aporta res de nou, que diu el mateix que l’empresa ja deia fa 20 anys i que no indica enlloc el nombre de treballadors que hi pot haver en joc. El lletrat dels veïns va subratllar que la sentència ja s’està executant i no es pot modificar. Si es canviés, va dir, s’estaria incorrent en un frau de llei, en un incompliment de veredicte i en un abús de dret.

En la vista, la Generalitat i l’Ajuntament de Sallent van validar els arguments de l’empresa minera, però van insistir que vetllaran perquè les mesures es compleixin i van exigir també garanties.

LA XIFRA

3,9
milions d’euros
és l’import de l’aval econòmic que va presentar Iberpotash juntament amb altres mesures.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.