Economia

Medi ambient

El delta de l’Ebre produirà unes 100.000 tones de sal

La campanya de recol·lecció a les salines de la Trinitat s’allargarà fins al 14 de setembre i serà bona per la manca de pluges a la primavera

Un 75% de les vendes de l’empresa Infosa es fan a mercats exteriors

La secada que arrosseguem des de la primavera ha beneficiat la producció de sal al delta de l’Ebre, a les salines de la Trinitat, situades a la punta de la Banya i que explota l’empresa Infosa. Fa una setmana que n’ha començat la collita als cristal·litzadors i la previsió d’Infosa és que s’allargue fins al 14 de setembre. En aquest període recol·lectaran unes 100.000 tones de sal marina, un volum de producció semblant al de l’any passat, que ja es va considerar rècord. “El passat hivern va ploure bastant, però la primavera i l’estiu han estat secs, la qual cosa afavoreix l’evaporació”, ha explicat el gerent d’Infosa, Joan Sucarrats.

Fa un parell d’anys que Infosa retarda l’inici de la collita de sal a final d’agost per tal d’aconseguir-ne més producció. És precisament en aquestes dates quan augmenta la capacitat productiva de les salines i cada setmana s’acumulen entre 7.000 i 8.000 tones de sal. “És un risc retardar la campanya per si es registren episodis importants de pluja, però l’experiència ens diu que això no passa fins a la segona meitat de setembre”, ha assenyalat Sucarrats. En el cas que es registren pluges de fins a 15 litres per metre quadrat, no n’afectaran la producció.

Infosa també ha millorat el maneig de l’aigua a les trenta-dues basses que té a la punta de la Banya, on a partir de l’evaporació de l’aigua del mar per l’acció del sol i el vent, la sal es condensa i es cristal·litza. Com més abundant és la producció, més bona és la qualitat, ja que es redueix la contaminació per magnesi.

Durant la campanya de recol·lecció de sal, la plantilla d’Infosa ha de contractar 52 persones més, ja que la resta de l’any l’empresa té un total de 42 treballadors que es dediquen a purificar, transformar i envasar la sal marina. Només un 15% de la sal que es produeix a les salines del delta de l’Ebre es destina al sector de l’alimentació, ja que la resta es destina al sector industrial, on se n’exporta un 75% de la producció.

LA FRASE

La primavera i l’estiu han estat secs, la qual cosa afavoreix l’evaporació de l’aigua del mar
Joan Sucarrats
GERENT D’INFOSA

LA XIFRA

52
treballadors
són els que contracta Infosa durant la campanya de recol·lecció de sal a la punta de la Banya

Més collita de flor de sal

La campanya de producció de flor de sal al delta de l’Ebre també serà bona. En aquest cas, Infosa estima que aconseguirà una producció de 30 tones, superior a la mitjana dels últims anys, que se situa entorn de 25 tones. “La producció de flor de sal depèn de factors climatològics; mentre que la sal comuna necessita vent, la flor de sal, no”, ha dit el gerent d’Infosa. Es tracta d’un producte de més qualitat que s’elabora de manera artesanal i que conté més clorur de potassi i magnesi, que permeten potenciar el sabor dels aliments. Així, si bé la sal marina que es produeix a les salines de la Trinitat es destina majoritàriament al sector industrial (tractaments d’aigües i sector químic), la flor de sal és comercialitza al sector de l’alimentació. Infosa comercialitza la flor de sal amb la marca Flor del Delta, un producte que té el segell de la reserva de la biosfera de les Terres de l’Ebre.

D’altra banda, des de fa un any Infosa ja no és objecte dels constants talls de subministrament elèctric que suportava cada cop que hi havia un temporal. La construcció d’una línia elèctrica submarina a la badia dels Alfacs, de 4,6 quilòmetres, en garanteix el servei. “Ara podem treballar sense cap problema afegit”, manifesta Sucarrats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia