Economia

Pagesia

Comença la retirada de fruita per a sucs

Cap a 17.000 tones de préssecs i nectarines lleidatanes aniran a beneficència

La retirada del mercat de les més de 17.000 tones de fruita de pinyol demanades pels productors lleidatans, destinades a beneficència, va començar ahir.

La mesura està subvencionada amb 0,38 cèntims el quilo i va ser autoritzada per la Comissió Europea fa dues setmanes a petició del sector. La transformació en sucs vol ser una eina que hauria de contribuir a estabilitzar els preus de préssecs i nectarines, actualment per sota del cost de producció. La fruita arriba a les centrals fructícoles, on inspectors de l’administració comproven que estigui en perfecte estat. La seva destinació és una de les sis empreses lleidatanes i aragoneses que processaran aquesta fruita les setmanes vinents. Posteriorment, els sucs es distribuiran entre els diferents bancs d’aliments, condició obligada per a poder rebre l’ajut.

La mesura permetrà alleugerir, encara que només sigui una mica, els estocs d’aquesta fruita acumulats a les càmeres. Malgrat el fred i a diferència dels cítrics i les pomes, la fruita de pinyol no pot resistir gaires dies emmagatzemada sense que es malmeti. Els estocs acumulats provinents d’aquesta campanya volten les 80.000 tones abans de la retirada, segons estimacions de l’organització agrària JARC.

A tot l’Estat espanyol, la quota autoritzada per la Comissió Europea per a ser retirada del mercat és de quasi 20.000 tones, malgrat que les diferents organitzacions agràries havien calculat que s’hauria d’haver autoritzar la retirada del doble perquè la falta de producte fes apujar els preus. De fet, les sol·licituds dels pagesos van esgotar la quota assignada en sols 24 hores. Unió de Pagesos ha convocat per demà a Lleida una manifestació del sector, davant la subdelegació del govern espanyol, per continuar reclamant l’ampliació d’aquesta quota. A banda, també pretén l’establiment d’un pla de xoc que abordi mesures per evitar la repetició de les crisis de preus dels darrers tres anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia