L'AMAC aplana el camí perquè el magatzem de residus nuclears es faci en algun dels seus municipis

Té previst formalitzar el canvi d'opinió en una assemblea només tres dies abans que s'acabi el termini de candidatures

Ascó i altres municipis del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre, sobretot els que no s'han pronunciat en contra de la instal·lació del magatzem temporal centralitzat (MTC) de residus d'alta radioactivitat en el seu terme, són ara més que mai possibles receptors, tot i que es mantingui el silenci i es vulguin evitar les especulacions fins a l'assemblea convocada el dia 27 a Madrid, només tres dies abans que s'esgoti el termini fixat pel Ministeri d'Indústria per presentar candidatures. El cas, però, és que, com d'altra banda era previsible, hi haurà candidats d'AMAC a ser la seu de l'MTC, sempre que algun dels seus 70 municipis representats s'ofereixi per tenir-lo i en contra del que es va acordar en l'última assemblea de l'associació, que es va fer tot just a Ascó i en què es va decidir no presentar candidatures mentre l'Estat no aprofundís en el desenvolupament econòmic de les zones nuclears i el finançament dels plans d'emergència. Poc després, l'Estat modificava aquests plans d'emergència exterior de les centrals i, abans que s'acabés l'any, coincidint amb l'obertura del procés de candidatures a l'MTC, Indústria feia públic l'esborrany d'una ordre ministerial que atorga fins a un màxim de 7,5 milions d'euros més per al conjunt de les àrees nuclears estatals, per al cofinançament d'activitats de desenvolupament local. El gest ha estat efectiu i ahir la comissió directiva de l'AMAC va donar per bons aquests «importants avenços», tot i que la revocació del que es va decidir a Ascó només es pot formalitzar en assemblea. «L'assemblea és qui haurà de decidir si els avenços són suficients per modificar l'acord», exposava ahir l'AMAC. Tot plegat, un formalisme, ja que, tenint en compte que el 30 de gener s'acaba el termini de presentació de candidats per a l'MTC, la mateixa assemblea ja haurà de votar una o més candidatures. Per tant, prèviament, com admet l'AMAC mateix, l'associació haurà fet les gestions necessàries per posar noms i cognoms al candidat: «S'analitzarà si hi ha municipis interessats, quines possibilitats tenen i si existeix un consens suficient dins de l'associació.» A més, tenint en compte que el calendari no dóna gaire marge de maniobra, l'ajuntament interessat ja haurà d'haver aprovat en el ple –segons requereixen les bases del procés de selecció– la seva condició de candidat, o haurà de convocar el ple a cuita-corrents després de l'assemblea.

Ascó, com altres municipis sobre els quals s'ha especulat, continua sense descartar que vulgui rebre la instal·lació, però també es manté rigorosament sota la tutela de l'AMAC, que ahir va avisar que «si qualsevol municipi es declara candidat sense el suport de l'assemblea [és a dir, si ho fa abans del dia 27], no serà considerat candidat de l'AMAC». És a dir, fins d'aquí a dues setmanes, més silenci, en tot cas barrejat amb els rumors que des de fa temps planen sobre l'MTC.

Els anticementiri no volen «imposicions» i apel·len de nou a la falta de consens territorial

La Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC), en previsió que l'AMAC fes el pas que va deixar entreveure ahir, ja havia avisat que no permetrà «cap intromissió ni imposició» per part de l'AMAC, que «en diverses ocasions ja ha apuntat a la zona d'Ascó-Vandellòs». La CANC recorda que la meitat dels municipis d'aquesta àrea han aprovat mocions contra l'MTC i que, per tant, no hi ha consens territorial, i denuncia que l'AMAC hagi fet servir el programa Cowam, de divulgació dels reptes de la gestió dels residus nuclears, «per intentar que els ajuntaments es facin seu el problema dels residus que generen les empreses explotadores de les centrals». Els anticementiri desconfien de la presència a Vandellòs d'Enresa, l'empresa estatal de residus, que té un parc tecnològic a l'emplaçament de l'antiga Vandellòs I i que, segons la CANC, ha anat forjant «complicitats amb l'àmbit social, empresarial i universitari» de la zona. Que Vandellòs era i encara és el predilecte d'Enresa per a l'MTC no és cap novetat, però ara caldrà veure quina és la reacció final dels ajuntaments que, com ara Vandellòs mateix, han votat contra la instal·lació de l'MTC al seu municipi.

«Persona non grata» qui voti a favor de l'MTC

El PSC de Móra la Nova, a l'oposició, proposarà en el pròxim ple que l'Ajuntament declari persona non grata tot regidor de qualsevol municipi de Catalunya que voti a favor de la instal·lació de l'MTC al seu terme. Els socialistes morencs fan seves les tesis de la CANC i reivindiquen la resolució del Parlament i les mocions dels ajuntaments contràries a l'MTC, que creuen que no pot anar a Catalunya perquè hi ha massa densitat de població. Això ho defensen en una proposta de resolució en què advoquen per no prorrogar la vida de les centrals i recol·locar les plantilles en la producció d'energia renovable.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.