Economia

Vandellòs II espera que l'Estat li acabi renovant enguany la llicència fins al 2020

L'entitat que gestiona la central s'hi va gastar el 2009 uns 220 milions d'euros entre inversions i despeses d'operació

«La central està perfectament per continuar operant, tot i que això ho ha de certificar el CSN», afirma la portaveu de l'ANAV, Montse Godall, a l'inici d'un any marcat a l'agenda de Vandellòs II, ja que se li esgota el permís d'explotació comercial, que s'ha de renovar periòdicament. A més a més, l'any que ve, el 2011, també s'han de revisar les autoritzacions de les dues unitats de la central d'Ascó (I i II). La presidenta del CSN, en una compareixença recent al Congrés, va voler diferenciar entre la polèmica i excepcional renovació a Garoña (Burgos), per només quatre anys, i la revisió dels permisos de Vandellòs o Ascó. «La diferència és que aquestes centrals [Almaraz (Càceres) també ha de renovar enguany el seu permís] no sobrepassaran amb la seva petició els 40 anys de funcionament», va manifestar Carmen Martínez Ten, que va afegir, això sí, que en els casos de Vandellòs i Almaraz la renovació se subjectarà a la normativa d'aplicació condicionada que «obre la porta a la modernització» de les instal·lacions, un «pas endavant» en la regulació espanyola que, segons Ten, sí que s'ha aplicat, per primer cop, a la central de Santa María de Garoña. El CSN haurà de fer els informes previs per avalar o no la renovació de llicències, i aquest estudi, segons l'ANAV, no es farà arribar el govern estatal fins al segon semestre de l'any.

El cas és que l'ANAV va invertir l'any passat a Vandellòs II, que és propietat d'Endesa (72%) i Iberdrola (28%) i que opera comercialment des del 1988, uns 95 milions d'euros fins al novembre, mentre que la despesa en operació i manteniment s'havia elevat ja fins als 124 milions: en total, gairebé 220 milions d'euros que suposen un rècord en la gestió anual dels tres reactors catalans des del 2003.La imminència de la renovació del permís hi ha degut tenir alguna cosa a veure. Una de les actuacions principals ha estat el canvi del sistema de refrigeració de Vandellòs II, després dels problemes de corrosió del 2004. S'hi ha construït una bassa d'aigua amb capacitat per a 30.000 m³ per dotar un tercer circuit refrigerant per motius de seguretat.

La meitat dels successos del 2009 es van concentrar a les tres centrals catalanes

Les tres unitats de les centrals d'Ascó (2) i Vandellòs, és a dir, els tres reactors catalans, van registrar l'any passat el 55,5% dels successos nuclears notificats: 45 dels 81 casos que van comunicar en total les vuit centrals nuclears estatals. I d'entre els 45 successos, 16 van ser dels que les centrals han de comunicar en menys d'una hora. En cap cas, però, els successos van passar del nivell 0 en l'escala internacional, però es manté la tònica de concentració d'incidents en el parc nuclear català. També durant l'any passat, Ascó I i II i Vandellòs II van registrar sis episodis d'aturada, dues de programades per recarregar combustible i quatre de no programades. Respecte a l'elevada proporció de successos, la portaveu de l'AMAC recorda que la central d'Ascó té peculiaritats importants: un sistema de reforç de vigilància contra incendis, que no tenen altres centrals, i en què cada cop que no s'atén una ronda per error humà, com va passar l'any passat diversos cops, s'ha de notificar. O, també, un sistema excepcional d'aïllament de la sala de control amb uns detectors de gasos especialment sensibles, encara que l'origen del gas no sigui l'activitat de la central. Això també s'ha de comunicar al CSN i tot plegat fa pujar el nombre de successos. «A més a més, els successos no són incidents», matisa Godall.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.