Economia

medi ambient

Les muscleres de la badia del Fangar estan mal situades

L’IRTA conclou que la concentració més elevada de clorofil·la i la qualitat de la matèria en suspensió es troben a l’altra banda de la badia

Preocupació entre els aqüicultors perquè l’espècie invasora cranc blau es menja el marisc

La concentració més elevada de clorofil·la i la qualitat de la matèria en suspensió a la badia dels Alfacs es troben just al costat oposat de les muscleres. Aquesta és una de les conclusions dels estudis científics de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA) i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), que han començat a estudiar la problemàtica de la badia per encàrrec del Departament d’Agricultura. Tot i que els estudis tècnics continuaran els pròxims mesos, les primeres conclusions assenyalen que s’ha d’avaluar si l’emplaçament de les muscleres és el més adient. “No es va fer cap estudi abans d’instal·lar els vivers, ja fa trenta anys que s’haurien d’haver canviat de lloc”, va manifestar el president de la Federació de Productors de Mol·luscos del Delta de l’Ebre (Fepromodel), Miquel Carles.

També la poca profunditat de bona part dels punts on estan situades les muscleres limita la seua productivitat. “El 30% de les muscleres del Fangar estan instal·lades en profunditats inferiors als 2,5 metres”, va explicar Alfonso Nebra, tècnic de l’IRTA. Amb menys profunditat les cordes de les muscleres són evidentment més curtes, i, per tant, hi ha menys producció.

Tant l’IRTA com la UPC continuaran treballant fins al desembre, amb la col·laboració dels aqüicultors, amb l’objectiu de dissenyar un model matemàtic que respongui qüestions com ara quina seria la renovació de l’aigua al Fangar si s’ampliés la bocana de la badia o si s’incrementés l’aportació d’aigua dolça provinent dels arrossars. Fins ara, han constatat que el vent de mestral afavoreix l’intercanvi d’aigua.

Però no només la qualitat de l’aigua preocupa els aqüicultors del Delta. L’increment d’exemplars de cranc blau americà, una espècie invasora que es va detectar al delta de l’Ebre el 2012, amenaça els musclaires. “Cada vegada n’hi ha més, es mengen el poc marisc no soterrat que queda a la badia i ja n’hem trobat que fan malbé les cordes de les muscleres amb les seues pinces i s’empassen musclos petits”, va alertar el president de Fepromodel. El cranc blau és una espècie omnívora de grans dimensions, té unes pinces força destructores i és resistent als canvis de temperatura i salinitat. Des de fa poc més d’un any aquesta espècie es comercialitza a la llotja de peix de la Confraria de Pescadors de Sant Carles de la Ràpita.

LA XIFRA

31,5
hectàrees
ocupen les muscleres a la badia del Fangar, on hi ha 25 productors que gestionen 77 concessions.

El 2018 es concretaran les actuacions

El director general de Pesca, Sergi Tudela, sosté que s’han de determinar quins són els problemes de la badia del Fangar per poder actuar. En aquest sentit, Tudela destaca la importància del projecte de cogestió impulsat per l’administració, els centres de recerca i els aqüicultors. “L’aqüicultura és un dels puntals de la producció pesquera de Catalunya, no en tenim cap dubte. Ho salvarem fent el que calgui per millorar la producció”, va assenyalar Tudela. La previsió de la direcció general de Pesca és que el 2018 ja estiguin enllestits tots els estudis necessaris per concretar les actuacions que s’han de dur a terme al Fangar per garantir la continuïtat del sector aqüícola. Per la seua banda, els musclaires celebren que es pose fil a l’agulla per resoldre la problemàtica però alerten que hi ha productors que es plantegen abandonar el sector.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.