MARIÀ VILA D'ABADAL

GERENT DE L'ASSOCIACIÓ DE MUNICIPIS EN ÀREES NUCLEARS (AMAC)

«No hi ha arguments científics contra l'MTC»

– L'AMAC va dir que no presentaria cap candidat a l'MTC i ara sí que ho farà. Per què?
– «Vam considerar que l'Estat havia mogut fitxa en pro del desenvolupament econòmic de les zones nuclears, i ara si algun Ajuntament està interessat preveiem que en l'assemblea del dia 27 es pugui donar suport a una candidatura. S'han de polir alguns aspectes, però s'ha millorat la situació dels pobles més petits; s'ha acceptat la singularitat de les zones amb dos reactors [Ascó i Almaraz], que percebran un plus pels residus, i s'afegeixen diners per a projectes de desenvolupament local. És la via que demanàvem.»
– Com valora les bases del procés de selecció de la seu per a l'MTC?
– «En establir un calendari tan curt [la seu s'escollirà en quatre mesos], tanca les portes als municipis que no s'hagin interessat fins al moment.»
– I això s'ha fet perquè l'MTC l'aculli un municipi amb cultura i instal·lacions nuclears?
– «No ho sé. El que crec és que el procés és democràticament pobre, comparat amb el que s'ha fet en altres llocs, que ha durat quatre o cinc anys. No s'ha establert un procés obert per a una presa de decisions molt complexa, i s'ha fixat un concurs com si fos per a una altra cosa. Als que estem a favor de l'MTC i als que estan en contra, només ens queda debatre a través dels mitjans. Ara és una qüestió de veure qui demostra més força. És realment desafortunat. Però com que el procés és el que és, nosaltres el que hem fet ha estat donar la màxima informació als nostres municipis. I prioritzem la necessitat de l'MTC a la falta de la bondat del procediment.»
– I per què creu l'AMAC que l'MTC és la millor solució?
– «Mentrestant no hi hagi una solució definitiva, en forma de magatzems subterranis o el que sigui, els residus s'han de tenir ben posats i controlats en algun lloc. L'avantatge de l'MTC és que es refrigera de manera passiva. Funciona sol. No hi ha cap motor en marxa ni és necessària l'acció humana per garantir la seguretat. Guanyem en seguretat en relació amb les piscines.»
– No hi ha cap guió per tancar les centrals o per obrir-ne de noves i, per tant, no sabem quantes tones de residus s'hauran de guardar en l'MTC ni per quants anys. Tot plegat no genera incertesa?
– «Està calculat en un escenari de centrals amb 40 anys de vida, i d'aquí vénen les prop de 7.000 tones de residus previstes. La durada és de 60 anys i el llicenciament tècnic podria fer-lo durar fins als 100 anys. Més que suficient com perquè aleshores ja existeixi una solució definitiva per als residus.»
– Els anticementiri diuen que l'MTC només és una solució per a les elèctriques que exploten les centrals i que veuen com se'ls poden col·lapsar les piscines?
– «Les empreses se'n sortirien igualment. Per exemple, l'ANAV [associació nuclear Ascó-Vandellòs] ha demanat fer un magatzem temporal individual a Ascó. Jo el que entenc és que el moviment antinuclear veu l'MTC com la visualització d'una solució per als residus davant de l'opinió pública, cosa que podria ajudar a fer decantar aquesta opinió pública a favor de l'energia nuclear. L'MTC no els interessa.»
– Ja s'ha assenyalat Ascó com la candidata de l'AMAC per al dia 27. És cert?
– «L'únic cert és que l'MTC anirà en algun lloc de l'Estat espanyol peninsular. Si em diu que Ascó no ha aprovat cap moció de rebuig a l'MTC, tampoc no han fet molts altres. Els contraris a l'MTC només donen l'argument de l'emplaçament: aquí no, o això ens hipoteca. Els perills no existeixen com a argument, perquè científicament no n'hi ha. La probabilitat d'accident és molt petita i el nivell de l'accident, hipotètic, molt baix. L'MTC no necessita ni pla d'emergència exterior. Amb l'energia nuclear hi ha arguments científics a favor i en contra, però no tenim arguments contra l'MTC.»
– Vostè creu realment que l'aposta per les instal·lacions nuclears afavoreix un territori?
– «L'energia nuclear no ha ensorrat la Ribera d'Ebre.»
– Però sí que ha resultat un monocultiu.
– «Sí, com una mina o una fàbrica de cotxes. No és el motor que volem, però no és cap xacra i molta gent de la Ribera viu de la central nuclear. Si no ha tingut perjudici, malgrat algun ensurt, no pot pagar cap quota de solidaritat, en resposta als que diuen que ja hem pagat la quota.»
– N'hi ha prou que un municipi pugui decidir tot sol, sense tenir en compte els del voltant, què vol l'MTC?
– «L'afectació tècnica de l'MTC no és la mateixa, territorialment, que la d'una central. L'afectació és més social que tècnica. Hi ha ajuntaments que han decidit que no el volen a casa seva. Només això.»
–I consells comarcals, com ara el de la Ribera d'Ebre.
– «I ha de prioritzar l'opinió del consell a la del municipi? Si Flix no vol l'MTC i el consell comarcal digués que sí que hi ha d'anar, s'acceptaria?»


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.