anàlisi. [email protected]

Parlar per parlar

Fa un temps, un periodista que segueix l'actualitat política i que, per tant, ha d'anar a les rodes de premsa que fan periòdicament els polítics em deia que molt sovint s'adona que tot el que es diu és com una gran bombolla sense cap contingut. És purament i simplement un exercici de parlar per parlar, amb l'objectiu únic de trobar-se l'endemà un titular, però res més. El meu amic atribuïa a dos fets aquesta vacuïtat: que no hi havia substància a transmetre i que, en algun cas en què hi havia matèria, qui la transmetia era un inculte en allò que es parlava i no podria transmetre la informació amb precisió i correcció. Això forma part d'aquesta dictadura de l'escalafó en la qual el líder ha de ser sempre qui parla públicament encara que el tema no sigui de la seva incumbència, i el més trist és que sovint, callat, l'acompanya l'expert que per respecte assenteix a les barbaritat que escolta.

Aquesta setmana hem tingut dos exemples clars d'aquesta manera de fer política sense substància, malgrat els moments de dificultats, i seria assenyat que els polítics només parlessin per dir coses sensates, per recuperar part del crèdit que han perdut. El descrèdit internacional del president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, és la conseqüència d'aquestes pràctiques: de les «genialitats», de les improvisacions i de les ocurrències sobre temes importants. Celestino Corbacho va voler un titular, i el va tenir quan va quantificar l'economia submergida. I va ser un titular que va anar més enllà del primer impacte mediàtic, perquè, sorprenentment, va ser desautoritzat pel secretari d'estat d'Economia, José Manuel Campa, que va dir que és «atrevit» fer unes declaracions que no tenen base científica. I el ministre de Treball, l'endemà, va rectificar i va admetre que no tenia cap base científica ni estadística; era pura pancarta. Jordi Hereu, l'alcalde de Barcelona, també va voler fer el seu titular amb intencions clarament electoralistes, amb la pretensió de la candidatura olímpica d'hivern del 2022. La seva actitud és de manual: quan la gestió del dia a dia és un desastre, enfoquem un objectiu llunyà i distraurem l'atenció. Aquest estiu Barcelona ha estat portada dels principals diaris internacionals, que han informat de la degradació fins a extrems impensables de la convivència ciutadana, i també ha estat notícia la inseguretat. Tenim encara per tancar comptes pendents, no gaire clars, del famós Fòrum, i enguany les finances de l'Ajuntament estan sota la tutela de la Generalitat perquè les despeses són molt superiors als ingressos. Amb aquestes credencials, presentar una iniciativa així, per electoralisme, em sembla una insolvència política i una inconsciència. Hi ha moltes ciutats del món que brillen sense haver estat mai olímpiques, i ara el nostre futur comporta necessàriament l'esforç de tots perquè no es rebaixin les dotacions a les universitats i a la recerca; la resta és simplement política de pa i circ, i parlar per parlar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ECONOMIA

El Barcelona Deep Tech Summit preveu doblar el nombre d’assistents

Barcelona

Destinaran 23.000 euros per ajudar a joves estudiants i esportistes

figueres
economia

Campanya per atraure turisme nòrdic fora de temporada

tossa de mar
economia

Inici de la collita de poma gala: peces més petites per les gelades de l’abril però més producció

Bell-lloc d’Urgell
economia

Creix el lloguer de piscines particulars per hores a Catalunya

Mataró
economia

Denuncien que han d’atendre 11 persones que treballaven a més de 40 graus

Cambrils
SERVEIS

Personal de neteja i administratius, els més buscats als Serveis Locals d’Ocupació de Barcelona

Barcelona
empreses

Un tribunal dels EUA dictamina que Google viola les lleis antimonopoli

barcelona
economia

El Nikkei registra la pujada més gran des del 2008 l’endemà de la caiguda

barcelona