Nou anys de cerca i especulacions

«Ikea busca terrenys a Girona.» Aquest era el titular d'una informació que publicava aquest diari el 7 de novembre del 2001. Des de llavors, les notícies que han aparegut en aquest sentit han estat periòdiques. En aquell moment es buscaven terrenys per obrir el que havia de ser el segon centre Ikea a Catalunya, ja que només existia el de Badalona. Es pensava en Girona perquè els estudis de mercat de la cadena confirmaven que una gran afluència de la seva clientela procedia de les comarques gironines i el centre de Badalona començava a quedar col·lapsat. Confirmat l'interès de la multinacional sueca, s'apuntaven tres possibles emplaçaments, dels quals, avui en dia, només en seria viable un: eren el Mas Xirgu, l'ampliació del Pla d'Abastaments i Can Turon. Els dos primers estan força ocupats. El tercer –la part de darrere d'on hi ha instal·lat el PC City– seria dels pocs terrenys disponibles a la capital.

Inversió a Catalunya

La possibilitat de venir a les comarques gironines es va desinflar quan Ikea va obrir el segon centre català, a l'Hospitalet de Llobregat, i va fer un gran magatzem a Valls. Un temps després, però, es va reactivar la cerca de terrenys en un altre sector: l'àrea urbana de Figueres. L'avantatge que ofereix l'emplaçament a l'Alt Empordà és que, d'aquesta manera, la captació de clientela procedent de l'Estat francès està garantida, i és en aquest context on va néixer una tercera via, quan Perpinyà va anunciar que estava disposada a entrar en la pugna per endur-se Ikea. Directius de la cadena parlaven en aquell moment de plantejar la inversió a partir del 2010.

De fet, ara com ara la Catalunya del Nord semblaria descartada, bàsicament perquè si l'opció de la Jonquera tira endavant la captació de clients francesos és evident. I, si finalment prosperés la de Salt, tampoc seria un mercat que perilli perquè actualment ja hi ha molta clientela de l'Estat francès que va a l'Espai Gironès.

Aquest any, a la Corunya

La multinacional sueca té actualment setze centres en funcionament a l'Estat espanyol. Són a Alcorcón, Astúries, Badalona, Barakaldo, l'Hospitalet de Llobregat, Jerez, Madrid, Màlaga, Múrcia, Sevilla, Saragossa, San Sebastián de los Reyes, Gran Canària, Tenerife, Lanzarote i Mallorca. Aquest mateix any es preveu que n'obri un altre, a la Corunya. De tota manera, l'interès per mantenir la inversió a les comarques gironines ha quedat manifest per part dels seus directius en reiterades ocasions: «Nosaltres volem que el nou centre es quedi a Catalunya i es faci a Girona. Ikea vol invertir a Catalunya, si és que ens deixen», afirmava un dels responsables de la marca fa un temps, en referència a les restriccions que es preveien quan la Generalitat volia tirar endavant el pla d'equipaments comercials de Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

Catalunya es manté el 2022 com el tercer territori que més recapta però el desè en recursos rebuts

barcelona
economia

Lleuger descens de l’atur, que se situa en el 9,41%

barcelona
economia

Segon avís de la CE a Espanya per “discriminar” els interins

barcelona
economia

El govern ha destinat 246 milions en ajuts a la indústria des de 2021

barcelona

Figueres acollirà per primer cop el Fòrum Gastronòmic Ciutat per al públic general el 5 i 6 d’octubre

FIGUERES

Es preveu que el 36 per cent de la producció catalana de poma es culli a Girona

GIRONA

La Cambra de Comerç de Barcelona avisa que el turisme “no pot tenir un creixement infinit”

Barcelona

L’empresa de reciclatge ACIN compra l’antiga tèxtil Nylstar per 8 milions

blanes
economia

Naturgy consolida resultats rècord amb uns beneficis de 1.043 milions d’euros el primer semestre

barcelona