Economia

El Bages guanya per segon any consecutiu empreses i ocupats

L’estudi anual de la Cambra de Comerç indica una tendència cap a la recuperació que es va iniciar el 2014

Les companyies de la comarca donen feina a 51.739 persones i generen 2.740 milions d’euros de valor afegit brut

L’estudi publicat l’any passat –que feia referència al 2014– ja ho apuntava, i el que es va presentar ahir –que inclou el 2015, últim curs analitzat– ho va acabar de confirmar. El Bages continua la tendència cap a la recuperació econòmica que va iniciar el 2014 –després d’una sequera de set anys– i, per segon període consecutiu, creix en empreses i en ocupats.

Així ho va posar de manifest ahir la Cambra de Comerç de Manresa en la presentació de l’anàlisi Creixement econòmic i activitat empresarial al Bages 2011-2015, que l’entitat ha elaborat amb el suport de l’Ajuntament de Manresa i la Diputació de Barcelona.

L’estudi indica que la comarca tenia el 2015 un total d’11.131 empreses. Són 202 més de les que hi havia registrades el 2014. També augmenta, per tant, el nombre de persones que treballen en aquestes empreses, que passen de 49.354 a 51.739. I també l’ocupació en general, que augmenta en un 4,83%. Quant al valor afegit brut (VAB), les companyies establertes a la comarca van generar 2.740 milions d’euros –el 2014 van ser 2.608 milions–. D’altra banda, l’estudi posa de manifest un increment de la grandària de les empreses, una dada rellevant, ja que té una repercussió directa en la seva competitivitat, segons van especificar fonts de la Cambra. Respecte al total català, l’economia del Bages continua representant un 2% de la del conjunt del país: té un 2,23% del nombre d’empreses, un 2,06% de l’ocupació i genera un 1,78% del VAB.

Com ja s’ha visualitzat en anteriors edicions de l’estudi, el sector industrial té un pes molt destacat en l’economia bagenca. El seu VAB generat representa un 3,7% del total català, més del doble del pes global que té l’economia del Bages dins de la catalana, que és d’un 1,78%. A més, les empreses industrials guanyen productivitat i se situen al capdavant de la internacionalització: un 21,7% exporten i en sectors com ara el del material de transport o el de la indústria química les exportadores superen un 45% del total.

Una altra dada positiva és que les empreses han reduït l’endeutament respecte a anys anteriors. Encara hi ha, però, una quarta part de companyies amb endeutaments per sobre d’un 81%. Continuen, per tant, en risc.

L’estudi va ser presentat ahir en públic. Hi va assistir Pere Casals, president de la Cambra, Jaume Ferrer, responsable d’Internacionalització de la Cambra i director de l’estudi, i Cristina Cruz, regidora d’Ocupació i Emprenedoria de Manresa.

LA XIFRA

11.131
empreses
tenia el Bages el 2015 (últim any analitzat); són 202 més de les que hi havia registrades el 2014.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Els contractistes d’obres lamenten que la construcció continuï perdent pes a l’economia catalana

barcelona
HABITATGE

Més de mil euros de lloguer per un pis a dotze pobles del Maresme

Mataró
ECONOMIA

Els esports nàutics atrauen més turisme estranger a Barcelona

Barcelona

ITC guanya potència amb l’entrada en el grup Verder

Santa Perpetua de Mogoda
Carmen Sánchez
Directora del Consorci de teràpies digitals DTx

“«Start-ups» de noves teràpies digitals han hagut de marxar”

Barcelona

Sense ensurts en l’estratègia a borsa d’aquí a final d’any

Barcelona
ECONOMIA

Les exportacions creixen un 6,1% al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre però el balanç segueix negatiu

Tarragona

Les exportacions gironines s’alenteixen al maig

GIRONA
economia

Les exportacions creixen un 2,2% i superen els 9.200 milions al maig

barcelona