Economia
Ercros presenta un ERO a Cardona, Flix i Vila-seca
L’empresa confirma que tancarà completament la planta bagenca i una part important de les altres dues fàbriques abans de l’11 de desembre
L’expedient afecta un total de 132 treballadors
Ercros va presentar ahir un expedient de regulació d’ocupació (ERO) que afecta les plantes de Cardona, Vila-seca 1 i Flix. Tal com ja va avançar aquest diari en exclusiva el dia 13 d’octubre, l’empresa va confirmar que tancarà totalment la planta del Bages, on treballen 34 persones –més dues de manera temporal i d’altres de manera indirecta–, i una part important de les altres fàbriques. Així, l’ERO afecta un total de 132 treballadors de les tres plantes, perquè n’hi ha 145 que han presentat la sol·licitud de jubilació (parcial o completa). Dels quals, 48 treballen al complex de Tarragona i 50 a Flix.
Precisament, aquest és un dels arguments que utilitza Ercros per assegurar que “es podran recol·locar tots els treballadors, perquè el nombre de persones que s’han acollit a la proposta de jubilació parcial voluntària (145) és molt superior al nombre d’acomiadaments de l’expedient (132)”. Malgrat això, l’opció que l’empresa ha posat damunt la taula implicaria el trasllat de la plantilla actual a altres plantes que té l’empresa a l’Estat espanyol, com Sabiñánigo i Aranjuez, i a Catalunya, entre les quals hi ha Tarragona, Vila-seca 2 i Cerdanyola.
José Antonio Valverde, delegat sindical de personal de la planta de Cardona, va explicar que, ara que Ercros ja ha presentat la documentació, s’obre un mes de negociacions entre l’empresa i els treballadors. “Cada dilluns ens reunirem, fins a final de mes, per trobar la millor solució per als treballadors. No sabem el salari ni les condicions que implica el fet de marxar a altres plantes, i no tots estem disposats a anar tan lluny. Tampoc ho vol l’Ajuntament de Cardona, que sap que, si això passa, marxaran per obligació més de vint famílies del poble”, va detallar Valverde.
El tancament de les plantes s’hauria de produir abans de l’11 de desembre, que és la data límit que Europa va posar per deixar de produir clor amb les anomenades cel·les de mercuri, una tecnologia que es fa servir a Vila-seca 1 i a Flix, on Cardona porta la sal que recicla de les escombreres, i que s’hauria de substituir segons la normativa per cel·les de membrana, menys contaminants. A més, com ja han explicat en reiterades ocasions l’alcalde de Cardona, Ferran Estruch, i els treballadors, a Ercros li surt ara més a compte comprar la nova sal vacuum que fabrica Iberpotash que continuar tractant la que hi ha al runam cardoní.
Des que la notícia es va fer pública, el 22 de juny del 2016 –aquest diari en va donar l’exclusiva–, els treballadors, el poble i l’Ajuntament han fet mobilitzacions per exigir la continuïtat d’Ercros i la restauració de la vall salina. Arribats a aquest punt, però, no se’n preveuen més.
LA XIFRA
4,5 tones de residus sense retirar
c.oLa idea d’Ercros és deixar només una persona en plantilla a Cardona, que s’encarregaria de supervisar la restauració que s’està fent on abans hi havia un dels dos runams que tenia la vila. Es tracta de l’anomenada terrera nova. En aquest indret, Ercros ja va retirar els residus salins i ara només queda fer-ne la restauració per tornar a deixar l’espai tal com era abans que s’hi comencés a abocar. El problema, doncs, serà l’altre runam –la terrera vella–, que és el que Ercros estava explotant actualment –hi ha acumulades 4,5 tones de residus–. La companyia ja ha presentat el seu pla de restauració, que seria de mínims i que es limitaria a fer un perímetre al runam i unes obres per a la correcta recollida d’aigües. En cap cas es parla de retirar-lo. L’alcalde ja va dir que presentaran al·legacions: “No hi estem d’acord; no resolem el problema laboral i ens deixen també el problema mediambiental.”