Cabré Junqueras invertirà 2,5 milions en un tanatori a Malgrat
La instal·lació reforçarà la funerària al Maresme, si bé no ingressarà més. La tendència dels municipis de la comarca és tenir instal·lació pròpia, a diferència del que passa al Vallès Oriental
Serveis Funeraris Cabré Junqueras de Mataró invertirà 2,5 milions d’euros en el nou tanatori de Malgrat de Mar. La futura instal·lació, que ara es troba en la fase d’estudi del projecte constructiu, s’aixecarà en uns terrenys propietat de l’empresa i hauria d’entrar en funcionament el 2019. Amb característiques similars al tanatori de Pineda de Mar, que es va inaugurar l’abril passat, el de Malgrat de Mar tindrà sales per a vetlles, espais per a cerimònies i aparcament.
L’edifici forma part de la ciutat sanitària que l’Ajuntament de Malgrat va aprovar el 2010 però que fins ara només està en el paper i que també preveu residències geriàtriques i clíniques per a malalts mentals. Josep Maria Mons, gerent de l’empresa funerària, explica que el futur establiment donarà servei als habitants de Malgrat i als de Palafolls, que ara han d’anar al tanatori de Calella.
L’estadística diu que la mitjana de difunts a la zona d’influència de la futura instal·lació és d’un cada tres dies, per la qual cosa l’edifici tindrà un ús intermitent. “Per a nosaltres és un esforç important perquè a més de la inversió en la construcció hem d’assumir la despesa que comporta el manteniment d’una infraestructura que ha d’estar sempre a punt si bé no sempre s’usarà”, reconeix Mons. Per contra, com que la inversió no fa créixer l’àmbit geogràfic de Cabré Junqueras, “la facturació de l’empresa no augmentarà”.
El tanatori de Malgrat serà el novè que gestiona Cabré Junqueras i el segon en propietat, amb el de Mataró. Els d’Arenys de Mar, Canet, Calella i el Masnou són concessions municipals; i els de Granollers, Tordera i Pineda tenen un règim de dret de superfície. Menys el de Granollers (Vallès Oriental), la resta tots estan a la comarca del Maresme. I és que les dues comarques han tingut desenvolupaments ben diferents.
Cabré Junqueras va néixer a Mataró el 1902 i ofereix serveis funeraris a tot el Maresme. El 1980 va sumar el Vallès Oriental en adquirir la funerària de Granollers. El tanatori i la planta crematòria d’aquesta localitat centralitzen els serveis funeraris de tot el Vallès Oriental. En canvi al Maresme, on els serveis inicialment estaven repartits entre els tanatoris de Mataró i Calella, han anat proliferant els projectes d’instal·lacions municipals: “Cada municipi vol el seu”, diu el gerent de la funerària.
Tanmateix, hi ha vegades que es topa amb l’oposició veïnal i el projecte s’estronca, com va succeir a Vilassar de Dalt.
Cabré Junqueras també gestiona mitjançant concessió el cementiri de Mataró amb una societat al 50% amb el també grup català Áltima. També realitza tasques de sepultura i manteniment en molts cementiris del territori. Sobre la intenció expressada de l’Ajuntament de Mataró de crear una empresa funerària municipal, Mons diu que només es justifica per raons ideològiques i no de preus: “Els nostres són inferiors als de la mitjana de Catalunya, amb una qualitat de servei molt alta.”
L’empresa diu que no té sobre la taula cap proposta d’adquisició o fusió per créixer i, tot i que no ho descarta, ho veu difícil.
CABRÉ JUNQUERAS
Funerals en ‘streaming’
La retransmissió en directe de cerimònies per internet és una de les últimes incorporacions a la cartera de serveis. Respon a la realitat social de famílies escampades per als membres de les quals no sempre és possible arribar a temps al funeral. Mons és crític amb la urgència amb què es fan els tràmits i recorda que la llei dona fins set dies i que, en cas d’utilitzar-se, es podrien fer millor les coses.