turisme
El Maresme s’enfila fins al primer lloc en nombre de turistes
La Diputació calcula en 1,2 milions els visitants del 2016 i situa la comarca com la destinació capdavantera de la zona, després de Barcelona ciutat
El sol i la platja continuen sent els atractius principals del territori
El Maresme va ser el 2016 la comarca de la demarcació, sota el paraigües de Destinació Barcelona i després de la capital catalana, que més nombre de turistes va aconseguir. Segons es desprèn de l’informe anual de la Diputació, un total d’1,2 milions de visitants van triar el territori com a lloc on passar les vacances. I la majoria ho va fer per gaudir del sol i la platja, que continuen sent, amb diferència, els principals atractius d’una destinació madura que treballa encara per ampliar i diversificar la seva oferta. El 56,6% dels turistes són estrangers, respecte del 41,2% que provenen de territori estatal. Aquestes xifres, segons l’estudi, fan del Maresme “la més internacional de les comarques de l’entorn de Barcelona”. Tot i això, pel que fa a nacionalitats, el 40% és espanyola, seguida, amb un 18,3%, de l’anglesa i, amb un12,1%, de la francesa. La tipologia de turista correspon a un home d’uns 47 anys de mitjana que visita el Maresme amb la seva família –ja sigui amb parella (41,1%) o amb els fills (33,5%)– i que ho fa per passar-hi les vacances d’estiu. Utilitza majoritàriament el cotxe o la moto pròpia com a mitjà de transport (40,4%) i continua triant l’hotel com a principal establiment (79,4%). Pel que fa a l’estada, el Maresme també se situa en el primer lloc pel que fa al nombre de nits que el turista pernocta, una mitjana de 6,9, quan a la resta de la demarcació és de 4,9. Més de la meitat dels visitants és la primera vegada que trepitgen la comarca, però és significatiu que un de cada quatre repeteixi l’experiència per quarta vegada o més. Les fonts d’informació més utilitzades són, com a la majoria de comarques, les xarxes socials i els blogs amb un 54,3% del total i malgrat que les agències de viatges i els operadors turístics només representen un 17,2% del total. Aquesta dada, però, destaca pel pes que encara representen en l’estructura de comercialització de la destinació, “la més elevada de tot l’entorn de Barcelona, que evidencia la importància que encara tenen els viatges estrangers amb paquets turístics per gaudir de la costa de Barcelona”. Des del sector, el president del Gremi d’Hostaleria del Maresme, Jordi Noguera, valora positivament les xifres assolides per la destinació i les vincula en bona part “al compromís de l’empresariat a través d’una inversió continuada als seus establiments”. “No podem caure en el cofoisme ni en la comoditat i, malgrat que el sol i la platja continuen sent la columna vertebral de l’oferta turística, cada cop hi ha més bons resultats gràcies a la diversificació de les activitats”, indica. Per Noguera, els bons resultats obtinguts en la darrera temporada d’estiu fa preveure que aquest 2017 també es tanqui en números positius per al territori.
LES XIFRES
Auge dels apartaments turístics
L’estudi elaborat per la Diputació sobre l’activitat turística del Maresme confirma el ràpid creixement d’una nova tipologia d’establiment: el d’ús turístic, que tot indica que arriba per quedar-se. En concret, es parla que el 2016 hi va haver un augment del 44% d’aquest sector –de 5.741 places el 2015 es va passar a 8.269–, un nou escenari que els municipis amb més oferta turística de la comarca veuen amb cert recel, ja que, si es multiplica, podria acabar condicionant la tipologia del visitant actual. En aquest sentit, des del Consorci de Turisme del Maresme el seu president, Joaquim Arnó (PDeCAT), recorda que ja s’ha posat en marxa un projecte d’àmbit territorial per garantir que el nou escenari s’adequa tant a la normativa com a les necessitats i preferències de cada població. “Volem oferir un servei d’inspecció i control d’aquests habitatges que doni seguretat tant als usuaris com a les poblacions on són”, assenyala Arnó, que indica que ja s’ha fet arribar a tots els municipis la carta corresponent perquè donin validesa i es pugui dissenyar l’estratègia. Arnó calcula que hi ha 1.515 habitatges d’ús turístic que s’oferirien al Maresme en situació irregular.