sector químic
inversions
Covestro destina 200 milions a Tarragona
La filial química de Bayer construirà una planta de producció de clor a la Canonja
Ercros deixa de produir clor amb tecnologia de mercuri a Flix després de 118 anys
Covestro va anunciar ahir un projecte ambiciós: no només mantindrà la producció de la seva planta de Tarragona més enllà de l’any 2020, sinó que invertirà uns 200 milions d’euros, entre altres mesures, en la construcció de la seva pròpia planta de producció de clor. A més, augmentarà la capacitat de la seva planta local d’MDI en 50.000 tones, fins a arribar a aproximadament 220.000 tones a l’any. L’MDI és un precursor de l’escuma rígida i un material d’aïllament utilitzat, per exemple, en edificis i refrigeradors. “Estem totalment compromesos amb el mercat d’MDI i amb el nostre parc industrial de Tarragona. En incrementar la producció i establir el nostre propi subministrament de clor, augmentarem encara més l’eficiència i la competitivitat d’aquesta planta”, va declarar el màxim responsable de Covestro, Patrick Thomas.
L’increment de producció s’anirà produint progressivament fins al 2022, mentre que l’inici de la producció de clor es preveu per a finals del 2020. Fins llavors el subministrament serà extern. L’empresa va estar a punt de tancar les portes fa un any i acomiadar 120 treballadors.
Sí que ha tancat les portes aquesta setmana la planta de producció de clor d’Ecros a Flix, després de 118 anys d’activitat. La de la Ribera d’Ebre va ser la primera planta electrolítica –que va aplicar l’electricitat al procés de fabricació de clor– de l’Estat espanyol i la tercera d’Europa, i havia arribat a donar feina a 1.500 treballadors. Després de l’últim ERO, la plantilla de Flix era d’unes 120 persones, però el nou expedient d’ocupació afecta 43 treballadors que han rebut una oferta per traslladar-se a altres fàbriques de la companyia. Si la reubicació no els satisfà, seran acomiadats. L’ERO també preveu 22 jubilacions dels empleats actuals de la planta flixanca.
LA XIFRA
Marc Mur: “És un moment difícil”
L’alcalde de Flix, Marc Mur, ha subratllat que el tancament de la planta de producció de clor, després de 118 anys de funcionament, és una notícia que “no per esperada deixa de ser trista”. Mur ha assenyalat que el municipi viu “un moment difícil “ i que la situació econòmica, laboral i social de Flix és “complicada” en aquests moments. “La nostra gent l’haurà de saber afrontar amb valentia i decisió”, ha afirmat l’alcalde en declaracions a l’Agència Catalana de Notícies. Ercros, actual propietària de la fàbrica, reduirà la plantilla del complex químic de 120 treballadors a 44, però seran moltes les empreses contractistes i d’altres serveis que en sortiran perjudicades. Mur ha reconegut que, de moment, el pla de reindustrialització en el qual col·laboren la Generalitat i Ercros no té resultats, però confia que, amb mesures com la declaració d’interès general, es puguin aplicar incentius i bonificacions que animin noves indústries i empreses a establir-se a Flix.