ECONOMIA
Bona collita en quantitat i en qualitat dels fesols de la DOP Santa Pau
Tot i la sequera de l’estiu i la plantació i la collita tardanes en algunes parcel·les, la temporada ha estat bona
Tot a punt per a la Fira de Sant Antoni i del Fesol
Malgrat la sequera de l’estiu i la sembra tardana de moltes parcel·les, la collita de fesols de Santa Pau ha esta similar a la de l’any passat, que va superar la vintena de tones. Tot i que no va ploure fins a final de juliol i que, en general, l’estiu ha estat calorós, fonts de la denominació d’origen protegida han informat que la qualitat dels fesols serà bona. Cal recordar que la combinació de la meteorologia i el conreu d’aquests fesols en terra volcànica és el que els dona la textura i el gust tan característics.
Les dades referents a la collita coincideixen amb la celebració de la Fira de Sant Antoni i la Fira del Fesol de Santa Pau. En aquesta ocasió, un total de setze restaurants del municipi, d’Olot, de Mieres i de la Vall d’en Bas, participen en la fesolada. Cadascú fa la seva interpretació gastronòmica d’aquest llegum. La fira del fajol de Batet (Olot), la castanya de Viladrau, el vermut Yzaguirre i els iogurts de La Fageda de Santa Pau són els productes convidats de la fira. La fesolada es fa a la plaça Major a partir del punt del migdia i, en el marc d’aquesta activitat, hi haurà el lliurament del distintiu Fesol d’Or.
La fira, però, començarà el dissabte (22 h, sala d’actes del centre cívic) amb l’actuació de l’acordionista Zdzislaw Grygus i del mag Sanyes. Com ja és tradicional, hi haurà farinetes de fajol i ratafia Russet per a tothom i es rifarà el porquet de Sant Antoni. Ja el diumenge, les parades de la fira s’obriran a les deu del matí i hi haurà ofici solemne amb la intervenció del cor parroquial, que cantarà els goigs de sant Antoni, i també hi haurà benedicció d’animals. Abans, el gegant de Batet, en Batoies, protagonitzarà una cercavila.