L’atur cau però amb menor intensitat que altres anys
Al gener hi havia a Catalunya 422.866 persones sense feina, un 1,16% més que fa un mes però un 6,8% menys que fa un any
La contractació va créixer un 19,67% mensual, la majoria contractes temporals
Tots els mesos de gener les estadístiques laborals acostumen a registrar un repunt de l’atur en relació amb un mes abans (en acabar la campanya de Nadal) però milloren si es compara amb l’any anterior. Els números del mes de gener d’enguany no són una excepció i es constata un lleu increment del nombre de desocupats si es fan les comparacions amb el desembre (4.848 aturats més, un 1,16%) però també una disminució interanual (31.057 desocupats menys que al gener del 2017, un 6,84% menys). Amb tot, la millora ha estat enguany menys intensa que, per exemple, un any abans. Al gener del 2017 l’atur queia a Catalunya un 12,38% anual (64.157 aturats menys) i, en relació amb el desembre del 2016, només pujava en 278 persones (0,06% més que un mes abans).
Per sectors, l’atur es va reduir a l’agricultura (-99) i la construcció (-1.205) però va augmentar a la indústria (92) i, sobretot, als serveis (5.906). Pel que fa a les demarcacions, l’atur puja a totes quatre en termes mensuals però cau en totes en termes interanuals, amb especial intensitat a Barcelona (-7,48%) i nivells similars a Girona (-5,71%), Lleida (-5,20%) i en menor mesura, Tarragona (-4,64%). A l’Estat espanyol, el nombre d’aturats va augmentar en 63.474 persones i són ja 3,476 els milions de persones sense feina.
Pel que fa a la contractació, al gener va créixer un 19,67% mensual (43.168 contractes més que el mes anterior), gràcies sobretot a l’impuls a la demarcació de Barcelona, on es van registrar 35.759 contractes més (amb un augment del 20,89%). A Girona, la contractació va créixer un 17,26% (2.964 contractes); a Tarragona, un 15,28% (3.143) i a Lleida, un 12,39% (1.302). La variació anual dels contractes va ser del 15,9%.
La patronal Pimec va reconèixer la menor intensitat en la reducció de l’atur però es va felicitar ahir dels avenços en contractació. Per al sindicat UGT, “aquest mes de gener ha estat el de major pujada de l’atur en els darrers quatre anys i, tot i l’increment de la contractació, també s’ha reduït l’afiliació a la seguretat social”. El sindicat alertava de l’increment de l’atur entre les dones, les persones més joves i les persones immigrades. Per la seva banda, CCOO recordava que “Catalunya té més de 420.000 persones que cerquen feina” i demanava no oblidar que “tant l’efecte desànim com la no renovació de la demanda d’ocupació expliquen part de la reducció de les xifres d’atur”. Els sindicats insisteixen que part de la solució consisteix en la construcció d’un nou model productiu basat en l’ocupació de qualitat, estable i amb garanties, en sectors que aportin valor afegit, innovadors i competitius.
LA FRASE
“El que s’està fent no és eficient”
L’economista i president de la consultoria de recursos humans ICSA Grupo, Ernesto Poveda, qüestiona que les mesures que s’estan duent a terme en política laboral siguin les correctes per reduir una taxa d’atur “impròpia d’un país civilitzat”. “Si el que s’està fent no resulta eficient, per què no ens replantegem aspectes com la reforma laboral?”, es pregunta, en un punt amb el qual coincideix amb els sindicats. “En comptes de penalitzar les empreses que abusin de la contractació temporal, per què no s’afavoreix fiscalment les empreses que promoguin llocs de treball estables”, es pregunta. Per Poveda, s’està fent una política de “notari”, d’“auditor que dona fe de quin és el problema” en comptes d’atacar-lo. Amb tot, reconeix que el gener d’enguany “és el més positiu dels últims tres anys en termes de contractació” per a les empreses de selecció i recursos humans.