Economia

Les rendes baixes tenen pitjor tractament fiscal

Catalunya és menys competitiva pels seus tributs, segons el REAF

La configuració tributària catalana perjudica més les rendes mitjanes i baixes, i molt especialment en comparació amb els territoris més favorables fiscalment, com ara la Comunitat de Madrid. Així ho assegura un informe presentat ahir pel Registre d’Economistes Assessors Fiscals (REAF), que constata que els contribuents catalans amb rendes d’entre 16.000 i 45.000 euros anuals són els més penalitzats de l’Estat per l’impost sobre la renda (IRPF).

Els motius, segons l’informe, l’aplicació del tram autonòmic de l’IRPF, l’existència de menys deduccions i també el fet que Catalunya és el territori amb més impostos propis, 18 dels 82 que hi ha a tot l’Estat. Cal matisar, però, que el volum d’aquests últims (tres dels quals han estat declarats inconstitucionals i un altre està en espera de sentència a Europa) només representa un 3% del total recaptat.

L’informe dels economistes pren com a base la declaració de la renda del 2015 i el perfil d’un contribuent sense càrregues familiars, sense cap més deducció que la de la Seguretat Social i amb una renda pel treball de 16.000 euros. Aquest català pagarà 1.611,66 euros d’IRPF, mentre que per a un contribuent de Madrid, l’autonomia on menys es grava aquest tram, el cost seria 176,77 euros inferior. Per als contribuents amb rendes a partir de 20.000 euros i de 30.000 euros, Catalunya també seria el territori amb l’IRPF més car, i Madrid, l’autonomia més barata, amb una diferència de 206,74 i 273,26 euros, respectivament.

El president del Consell General d’Economistes, Valentí Pich, va recordar durant la presentació que a Catalunya hi ha els tipus més alts de l’impost de la renda sobre la població amb els ingressos més baixos i va afirmar que “no és una bona carta de presentació que hi hagi tants impostos”. Així mateix, lamentava “l’opacitat” per conèixer la recaptació d’un impost.

Mentrestant, Madrid és la comunitat més barata en termes de declaració de l’IRPF per a les persones que guanyen més de 16.000 euros a l’any, sigui quina sigui la seva renda a partir d’aquest import. En canvi, pel que fa a les rendes més altes, Catalunya és un dels territoris on surt més barat tributar-ne, ja que, en un cas hipotètic d’una renda de 110.000 euros anuals, un contribuent català pagaria a Hisenda 37.078 euros anuals, mentre que al País Valencià, el territori de l’Estat on surt més car per a aquest tram, se’n pagarien 38.663.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia