L’alta direcció és poc femenina
obligació Un estudi de Grant Thornton assenyala que els avenços en diversitat de gènere poden ser només “per complir l’expedient” incentius La pressió mediàtica i una legislació favorable donen fruits
Les empreses no avancen gaire en matèria de diversitat de gènere. En el darrer any i en l’àmbit internacional han fet un pas endavant i un altre enrere. Segons l’estudi de l’auditora Grant Thornton, que porta el títol Women in Bussines 2018: complir o liderar?, el percentatge d’empreses que no tenen dones ocupant llocs en l’alta direcció s’ha reduït de forma considerable, i ha passat del 34% al 25%, la qual cosa significa que ha crescut el nombre d’empreses que han aconseguit un cert nivell d’equilibri de gènere. Es tracta del nivell mínim registrat en els últims 14 anys i contraresta la tendència dels últims tres anys en els quals aquesta xifra havia augmentat.
No obstant això, la proporció de llocs d’alta direcció ocupats per dones ha baixat lleugerament. Aquestes dades suggereixen que potser les empreses s’estan centrant més a “complir l’expedient” per evitar equips directius compostos exclusivament per homes, en lloc d’intentar crear “una cultura inclusiva que derivi en una alta direcció genuïnament diversa”, segons l’estudi.
Els analistes confien que els directius s’estiguin convencent dels avantatges que un equip divers en matèria de gènere pot aportar als resultats econòmics. També, l’augment de la pressió mediàtica i les preocupacions al voltant d’una possible legislació en moltes àrees del món pot ser que donin alguns fruits.
Com en els anys anteriors, les millores han estat impulsades per alts nivells de diversitat de gènere identificats en les economies emergents. L’Àfrica i l’est d’Europa encapçalen els rànquings mentre que l’Amèrica Llatina ha experimentat el descens més important en el percentatge d’empreses sense representació femenina en l’alta direcció.
Un informe recent elaborat per Credit Suisse assenyala que moltes empreses estan incorporant un nombre exagerat de dones –principalment als Estats Units i Europa– per poder aconseguir ràpidament els seus objectius en matèria de diversitat i paritat de gènere, però això està reduint la base de dones disponible per als llocs d’alta direcció.
Breu anàlisi per regions
Els Estat Units han millorat i han registrat un descens significatiu en la proporció d’empreses sense dones en l’alta direcció, passant d’un 31% el 2017 a un 19% al 2018. Però també han experimentat un descens en la proporció de llocs directius ocupats per dones, del 23% al 21%. En el cas del Canadà, aquest percentatge ha passat del 23% al 25%.
Pel que fa a l’Amèrica Llatina, Mèxic ha experimentat una millora sense precedents, amb un 75% d’empreses que tenen almenys una dona en l’alta direcció, alhora que la proporció de llocs d’alta direcció ocupats per dones se situa en el seu màxim històric, un 34%. Igualment, Brasil ha aconseguit importants avenços en els dos paràmetres. El percentatge d’empreses sense dones en l’elit de la direcció ha disminuït del 53% al 39% mentre que la proporció de llocs d’alta direcció ocupats per dones ha pujat del 19% al 29%. Mentrestant, l’Argentina també ha aconseguit els millors resultats dels últims anys: del 53% al 42% en el primer concepte i del 15% al 23% en el segon.
L’Àfrica encapçala el rànquing per regions en matèria de diversitat de gènere. A Nigèria, només el 5% de les empreses no tenen cap dona en l’alta direcció, i la proporció de llocs d’alta direcció ocupats per dones se situa en el màxim històric, el 30%.
Sobre la Unió Europea, encara que Alemanya aconsegueix normalment uns resultats força dèbils, aquest 2018 ha registrat un descens considerable en el percentatge d’empreses que no tenen dones en l’alta direcció, aconseguint un mínim històric del 33%, en comparació amb el 54% del 2017. Al Regne Unit, la proporció d’empreses sense dones en l’alta direcció va registrar el mínim del 25% i, a França, va ser d’un 22%.
A l’est d’Europa, Polònia i Rússia registren només un 7% i un 9%, respectivament, d’empreses sense dones en l’alta direcció. Pel que fa a Àsia i Oceania, molts països han aconseguit avenços en matèria de diversitat de gènere en l’alta direcció, però no hi ha hagut grans variacions en l’àmbit regional.
LES XIFRES
19Un 27% a l’Estat espanyol
L’avenç de les dones en l’alta direcció a l’Estat espanyol ha experimentat només un increment de cinc punts percentuals en els últims set anys. Semblava que el salt notable registrat del 2014 al 2015 feia entreveure una bona evolució posterior del nombre de dones que aconseguien llocs directius, ja que només en dos mesos es va passar d’un 22% a un 26%. Però només va ser un miratge, perquè a partir d’aquest any l’avenç ha estat mol lent i, amb relació al 2017, la xifra s’ha frenat en el 27%, segons l’informe de Grant Thornton.
La foto fixa d’aquestes dades sembla que millora si ens fixem en el percentatge d’empreses que no tenen cap dona en el comandament. En sis anys, l’evolució s’ha reduït del 32% al 20%, o sigui que encara hi ha dues de cada deu companyies reticents a contractar una dona per dirigir alguna àrea de la seva gestió estratègica. Però aquest comportament encara és pitjor en països com Finlàndia, Alemanya o el Regne Unit.