ECONOMIA
Henkell compra el 50,7% de Freixenet per 220 milions
Les direccions dels dos grups es van reunir ahir a Barcelona per tancar els detalls de l’acord, que s’ha allargat dos anys
L’empresa alemanya és líder en exportacions de vins escumosos al seu país
L’empresa alemanya Henkell i Freixenet tancaven ahir a Barcelona els serrells que els quedaven de l’acord de compra que convertirà el fabricant de vins escumosos en el primer accionista de la cava catalana. A falta del comunicat oficial, que s’espera per a les pròximes hores, el que ha transcendit és que l’acord és en ferm, després de dos anys de negociacions, i que suposarà una inversió de 220 milions d’euros per part de la firma alemanya. Tot indica que la seu es mantindrà a Catalunya, després que ahir ho ratifiqués el consell d’administració de la cavista.
Henkell, societat integrada al grup alimentari alemany Dr. Oetker i propietària ja de Cavas Hill a l’Estat espanyol, controlarà el 50,75% del capital. La previsió és que la branca familiar dels Hevia Ferrer vengui tota la seva participació (el 29% del total) i que els Bonet Ferrer es desfacin d’un 21,75% de les seves accions (d’un total del 29%). La resta de les accions continuarien en mans de les branques familiars titulars. En aquest cas s’inclou el president de Freixenet i de Fira de Barcelona, José Luis Bonet, que s’ha mostrat sempre reticent a vendre la seva part. La tercera branca, la dels Ferrer Noguer, que són propietaris del 42%, tampoc tenen intenció de desprendre-se’n. D’aquesta en forma part el president d’honor, José Ferrer, que tampoc és partidari, doncs, de vendre. S’espera que l’operació es materialitzi en els pròxims mesos.
Amb tot, falta la confirmació oficial. Fonts consultades dins l’empresa catalana van assegurar ahir que explicarien els detalls de l’acord en un comunicat que tenien previst enviar a la tarda però que finalment es va decidir ajornar per a avui, dissabte, o bé dilluns.
Segons avançava divendres el diari La Vanguardia, la companyia Henkell valoraria la totalitat de Freixenet per sota de 440 milions d’euros, una mica menys que els càlculs realitzats pel grup cavista, i a banda dels 220 milions d’euros pagats, també es faria càrrec del deute de la companyia.
El primer intent de Henkell per aconseguir una part majoritària de Freixenet es va fer el març del 2016, quan els Hevia van anunciar la seva intenció de vendre al grup alemany el seu paquet accionarial del 29%. El president d’honor de Freixenet, José Ferrer Sala, va rebutjar la venda i va arribar a presentar una oferta ferma per comprar el 51% del capital de l’empresa a membres de les famílies fundadores, encara que finalment la va retirar en no aconseguir el finançament necessari, segons l’agència Efe.
Davant les diferències entre les tres famílies (Ferrer, Hevia i Bonet) respecte a si havien d’acceptar o no l’oferta de Henkell, el consell d’administració de Freixenet va decidir el desembre del 2016 crear una direcció col·legiada integrada per Pedro Ferrer, Enrique Hevia i Eudald Bonet.
Afers de família
Les diferències familiars sobre la gestió entre les tres branques que controlen l’accionariat ha ajornat, de fet, una decisió que fa temps que es negociava.
D’una banda, els Ferrer Noguer –descendents de José Ferrer Sala– controlen el 42% del grup i duien la gestió executiva fins que es va decidir crear una direcció col·legiada.
Els Hevia Ferrer controlaven un altre 29% i era la branca més disposada a vendre’s la participació a un soci extern.
La tercera branca familiar, amb l’altre 29%, la formen els fills de la tercera dels germans Ferrer Sala, Pilar, que va morir a primers del 2016. Cadascun dels seus quatre fills disposa d’una participació del 7,25%: José Luis Bonet, president de Freixenet i, sens dubte, la cara més visible del grup; Pedro Bonet i Eudald Bonet, tots dos amb càrrecs als cellers Solar Viejo, i Pilar Bonet.
CCOO demana garanties
CCOO ha demanat que la compra de la majoria de capital de Freixenet per part del grup alemany Henkell garanteixi l’ocupació del grup i la consolidació d’un projecte industrial de futur, segons un comunicat de premsa enviat ahir. Tant el comitè d’empresa com la secció sindical de CCOO a Freixenet han demanat ja una reunió de caràcter urgent a la direcció del grup per tal que informi la representació dels treballadors sobre aquesta operació de venda. CCOO coordinarà les accions oportunes davant l’administració i en el marc de coordinació sindical europea per garantir els objectius que han marcat la consolidació de l’ocupació i del projecte industrial del grup Freixenet en aquest nou escenari.
El sindicat considera que la nova situació de l’empresa, després de l’adquisició de Henkell, hauria de situar-la en primera línia del mercat de vins escumosos a escala mundial i revitalitzar el sector.