L'Estat desmobilitza els tonyinaires amb el compromís de deixar-los pescar

El secretari general del Mar assegura als pescadors de l'Ametlla que no se'ls retirarà la quota

Els pescadors de tonyina catalans ja respiren més tranquils. La mobilització que van convocar dilluns al migdia per denunciar que el Ministeri de Medi Ambient, Rural i Marí els volia retirar la quota pesquera per repartir-la entre andalusos i bascos va provocar l'efecte que esperaven. I dilluns mateix a la tarda el secretari general del Mar els va convocar urgentment a una reunió a Barcelona, que es va allargar fins a gairebé la mitjanit i que van continuar durant la jornada d'ahir. Amb aquesta reunió, però, el ministeri va evitar que els pescadors de tonyina es manifestessen ahir a Barcelona durant la jornada sobre la reforma de la política pesquera comunitària, que va inaugurar la ministra de Medi Ambient, Elena Espinosa. «Suposo que no els va fer gràcia sentir que teníem dos autobusos de pescadors preparats per anar a protestar a Barcelona», va dir un dels socis del grup Balfegó, Pere Balfegó, que té dues de les sis embarcacions d'encerclament de la flota tonyinaire de l'Ametlla i una granja d'engreix de tonyina.

Després de la reunió de dilluns, els tonyinaires van decidir desconvocar la protesta, ja que Martín Fragueiro els va garantir que no se'ls retiraria la quota pesquera aquesta temporada (el sector d'encerclament pesca el mes de juny). La trobada entre pescadors i responsables del ministeri va continuar ahir i, després d'aquesta reunió, Balfegó va manifestar: «Sentim que tenim el suport del govern de l'Estat.» Així, el secretari general del Mar va deixar-los clar que no es retirarà la quota pesquera a un sector per donar-la a un altre. «El ministeri ens ha assegurat que no se sacrificarà un sector per beneficiar-ne un altre», va dir Balfegó, que considera «inadmissible» la proposta dels tonyinaires andalusos, que reclamen la quota dels pescadors catalans per compensar la retallada que enguany ha imposat l'ICCAT (la Comissió Internacional per a la Conservació de Túnids). Tot i això, Balfegó va recordar que, tot just fa una setmana, el secretari general del Mar va proposar una moratòria de tres anys al sector de l'encerclament per garantir la viabilitat de la resta de modalitats de pesca. Ara, però, el govern de l'Estat sosté que cada modalitat de pesca tindrà una retallada del 40% de la quota que tenia assignada, que és el que es va acordar en l'última reunió de l'ICCAT. També els van garantir que, si s'aproven més retallades de la quota, es reunirà tot el sector i la retallada s'aplicarà de manera lineal. A la reunió d'ahir també va assistir el director general de Pesca de la Generalitat, Martí Sans, i el secretari de la Confraria de Pescadors de l'Ametlla de Mar, Tomàs Margalef.

Rebuig a la prohibició del comerç internacional

El Ministeri de Medi Ambient, Rural i Marí rebutja la proposta del Parlament Europeu d'incloure la tonyina roja en l'annex 1 del CITES, cosa que implicaria la prohibició del comerç internacional d'aquesta espècie amb l'objectiu de preservar el recurs. «L'Estat espanyol és el país amb més quota pesquera de tonyina roja a Europa i no està d'acord amb la inclusió al CITES», va afirmar Balfegó, que confia que la Comissió Europea no acabe pronunciant-se en aquest sentit. «Hi ha estudis científics recents que demostren que la població de tonyina s'ha recuperat els últims anys, i no té sentit incloure-la al CITES; la tonyina no és el mateix que l'ós polar», va manifestar Manel Balfegó, soci també del grup tonyinaire. El grup Balfegó sosté que el sector de l'encerclament és el més sostenible perquè permet la reproducció de les tonyines a les gàbies transportadores.

La captura, l'engreix i la comercialització de tonyina ocupa uns 400 treballadors a l'Ametlla de Mar, on es concentra la flota d'encerclament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.