Economia

ALBERT PUIGDEMONT

PROPIETARI DE LA GRANJA LLETERA LA COROMINA DEL GRUP ATO

“L’objectiu és que la gent sàpiga que la llet surt de la vaca i no del bric”

Ell i la seva dona, Isabel Castanyer, ofereixen visites guiades a la seva explotació familiar amb l’objectiu de fer pedagogia del sector primari i de buscar un valor afegit a la seva activitat

De la Vall d’en Bas al Congrés Europeu de Turisme Rural. Què hi pot oferir el mas La Coromina?
Participem en una taula rodona sobre les sinergies entre el sector primari i el turisme. I nosaltres som una explotació lletera del grup ATO, que té contacte directe amb el consumidor final.
Com ho fan possible?
A través de visites a casa nostra. Les fem nosaltres i intentem transmetre un missatge d’autenticitat del nostre producte i un estil de vida que ens ve de lluny. Som la segona i la tercera generació.
D’on provenen?
El mas el va comprar el meu avi l’any 1964. Ell i la família venien de muntanya i van voler baixar a la vall. Van començar una explotació lletera que ara continuem però actualitzada. Som un dels set socis d’ATO. Vam endegar un projecte de diversificació amb les visites juntament amb el mas Bes de Salitja.
Quan van començar el projecte?
Fa tres anys, vam veure que és una tendència i que podria ser una bona oportunitat per diversificar la nostra activitat. Ara fa dos anys vam decidir fer accessible la zona, crear una aula didàctica, una petita agrobotiga i adequar les instal·lacions. Ho van inaugurar fa justament un any.
Aquestes visites són quasi un manifest.
Sí, perquè volem transmetre el nostre dia a dia, el nostre estil de vida. Per això la nostra etiqueta és Un dia a pagès. Enfoquem les visites a conèixer tot el cicle de les estacions. Som una casa de pagès moderna, no estem d’esquena a la tecnologia, però vivim del que ens donen els animals i la terra i això està sotmès a un clima determinat.
Els supermercats no ho veuen així?
Sí, i això els pot dur a confusió. A casa nostra aprenen que els productes tenen una estacionalitat. Els consumidors han de saber que, a la nostra zona, la tomata comença al juliol i s’acaba a final de setembre.
Així els visitants no només veuen la granja de vaques?
No. Quan ens van ensenyar a dissenyar el projecte, ens van fer veure que la nostra activitat principal són les vaques, però que calia mostrar tots els altres aspectes de la nostra explotació. Nosaltres produïm llet, però durant la visita la gent pot veure també els altres animals de consum propi que tenim, passar per l’hort, etc. Abans, però, els donem la benvinguda i els expliquem la història de la casa, que és de l’època del vescomtat de Cabrera, del 1325.
I, de l’activitat principal, què els n’expliquen?
Que som una de les set granges que va comprar la marca ATO. Remarquem sobretot que assegurem tota la traçabilitat, que tot el procés des del farratge fins a l’envasat és a les nostres mans, és controlat per nosaltres. A més, els informem que som la sola marca amb certificació del benestar dels nostres animals.
Com reaccionen els visitants?
Els agrada molt donar menjar a les vaques i saber que pesen entre 700 i 800 quilos, que mengen 50 quilos de matèria fresca i que beuen 90 litres d’aigua cada dia, que només tenen dents a baix i que tenen quatre estómacs. Al final, anem a veure vedells petits i la munyida i els seus protocols. L’objectiu és que vegin que la llet surt d’una vaca i que va a l’envasadora per al seu tractament, que no surt del bric.
Famílies i centre educatius?
Sí, treballem amb material adaptat al cicle que pertoca, des dels més petits, que animem a buscar les taques de la vaca que tenim a l’aula i a muntar les parts del cos de l’animal en un mural, i anem introduint més informació segons les edats: els grups d’animals, els conceptes de la terra, l’estacionalitat, la piràmide dels aliments, la importància de la dieta mediterrània, l’estudi de l’anatomia interna de la vaca. Tenim uns dossiers que les escoles reben i que estan adaptats al currículum actual.
I els més grans?
Estem fent una prova pilot per a majors de dotze anys. Sota el nom de Posa’t les botes, els oferim la possibilitat de venir a treballar una o dues hores a la nostra granja. Així podem conèixer més a fons l’activitat. Fem de tot: munyim, fem el jaç de les vaques i altres feines diàries. També anem a l’hort i, al final, acabem amb un bon esmorzar. Primer l’esforç i després la recompensa. Cal dir que la resta de visites s’acaben amb una degustació de formatge i iogurt.
I encara més grans?
Treballem per ser un recurs també per a les activitats que organitzen els departaments de recursos humans. En tots els casos, es tracta, com a objectiu final, de valorar el sector primari. Ens fa molta il·lusió contribuir al fet que la gent se’n vagi havent vist que dins un bric hi ha molta feina.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.