Acord “històric” de les confraries per fixar zones de veda
Els pescadors s’asseguren la viabilitat de l’activitat i la Generalitat no descarta implantar el model a altres llocs
Les principals confraries de la costa gironina van signar ahir un acord per establir zones de veda i afavorir d’aquesta manera el creixement i la cria del peix. Els pescadors de les tres confraries més grans de l’Alt Empordà (Llançà, Roses i el Port de la Selva), junt amb les de Palamós i Blanes, consideren “històric” haver arribat a aquest pacte, i s’han compromès a no feinejar en diversos espais que engloben una àrea de 500 km². “S’havia de fer alguna cosa i l’hem fet”, va declarar el president de la Federació de les Confraries de Girona, Toni Abad, que opina que l’acord “permet la viabilitat de la pesca i del gremi”. El director general de Pesca i Afers Marítims de la Generalitat, Sergi Tudela, es va mostrar “molt satisfet” amb la mesura, i va reivindicar una gestió que “dona poder” als pescadors i que, “si funciona”, es podria proposar a altres confraries catalanes. “Som pioners i sabem que el nostre model és una referència a Europa”, va assenyalar Tudela.
El pacte presentat ahir a Blanes té l’origen en una prova pilot de la confraria de Roses: fa uns anys, els professionals d’aquest port van prohibir la pesca de lluç en un espai delimitat, després de comprovar que cada cop els exemplars eren més petits. La restricció va permetre no només que augmentés la població de peix, sinó també la mida. L’objectiu de l’acord d’ahir, segons va explicar l’investigador de l’Institut de Ciències del Mar (ICM) Joan Batista, és “recuperar les poblacions i que el peix creixi a tots aquests vedats”. La mesura s’adaptarà específicament a cada espècie, perquè “no és el mateix el lluç que la gamba o l’escamarlà”, va assenyalar Batista.
De moment, s’han fixat tres zones al nord on la veda serà limitada, i s’endureix la legislació. Una de les mesures que preveu és l’augment de la mida de les xarxes, per tal que no atrapin peixos massa petits. Es tracta de tres caladors on es pesca escamarlà i gamba i on les confraries de Llançà, el Port de la Selva i Roses han acordat limitar-hi l’activitat. D’altra banda, seguirà vedada la zona que els pescadors de Roses ja van tancar fa uns anys. Aquest espai es troba a prop d’un altre que també s’ha tancat, fruit del pacte entre les confraries de Roses i Palamós i que ha de servir per afavorir la cria i el creixement de l’escamarlà. També s’ha vedat una zona al sud per a la regeneració de l’hàbitat marí, molt malmès per la mateixa activitat pesquera. A més, s’ha restringit la pesca de la gamba per part de la confraria de Palamós, ja que ha baixat el nombre d’exemplars els últims anys.