La Cambra de Sant Feliu vol sinergies a la seva demarcació
L’ens reuneix alcaldes i edils dels set municipis als quals dona servei per abordar projectes plegats
Crearan un grup tècnic de treball per planificar les primeres accions econòmiques
La Cambra de Sant Feliu de Guíxols va convocar ahir els alcaldes dels municipis que integren la seva demarcació –també Castell-Platja d’Aro, Santa Cristina, Tossa, Vidreres, Llagostera i Cassà– per proposar-los accions conjuntes en pro de l’economia i el comerç de la zona i per coordinar reivindicacions i inversions en infraestructures viàries i turístiques. En la trobada, tot i l’absència per problemes d’agenda dels alcaldes de Llagostera i Cassà, els batlles dels altres municipis i el primer tinent d’alcalde de Castell-Platja d’Aro, Maurici Jiménez, van acordar continuar-ne parlant, cercar projectes comuns i constituir una comissió tècnica per al disseny d’accions en conjunt.
El president de l’ens patronal, Joan Puig, va recordar la possibilitat d’accedir a línies de subvenció europees, com ara les adreçades al foment del comerç. Però l’objectiu de fons és tendir a polítiques conjuntes de col·laboració en matèria d’infraestructures i coordinació d’accions, com ara en matèria de borses de treball conjuntes en què, tot i garantir l’autonomia de cada municipi per donar prioritat als seus veïns, se’n puguin beneficiar la resta de poblacions de la zona d’influència.
Un territori amb vincles
La complexitat de la col·laboració és que abraça municipis amb perfils diferents: municipis turístics del litoral amb marques diferenciades –Sant Feliu, Tossa i Castell-Platja d’Aro– amb unes viles interiors que, d’una altra banda, han servit de recer per al trasllat d’indústries per la pressió urbanística. Per adobar-ho, hi ha el darrer obstacle de la dispersió en tres comarques diferenciades: el Baix Empordà, la Selva i el Gironès. Però per Puig, es tracta d’un territori que fins fa pocs anys va mantenir forts vincles, afeblits des que es va desmantellar el carrilet però amb noves potencialitats turístiques per la via verda que ara el reemplaça o la millora de carreteres.
D’entre els assistents, l’alcalde de Vidreres, Jordi Camps, veu bé la iniciativa perquè “cada municipi hi aporti el seu gra de sorra per un benefici comú”, i després de molts anys que han viscut relativament d’esquena. Jiménez, de Castell-Platja d’Aro, va proposar fer una tasca d’observatori del comerç de la zona i Puig va apostar per encarregar a la UdG un estudi de dades turístiques encaminat a l’etern objectiu de desestacionalitzar.
LA XIFRA
Les infraestructures viàries, un problema resolt a mitges
L’alcalde de Santa Cristina, Xavier Sala, va posar sobre la taula els col·lapses de trànsit que els caps de setmana –especialment agreujats a l’estiu, en ponts i per Setmana Santa– afecten el tram de l’autovia C-65 en sentit Girona i Barcelona pel tap que comporta la calçada convencional passada la pujada de l’Alou cap a Llagostera, Cassà i Quart. Puig recorda que la Cambra ja va abanderar la reivindicació que el tram es desdoblés, dins un projecte d’anella de les Gavarres en què primer el tripartit i després CiU, en plena crisi econòmica, van donar per bona la connexió per autovia fent volta per Vidreres i el tram de l’A-2 que una dècada després encara s’ha de desdoblar. Malgrat això, el president de la Cambra creu que el desdoblament de la C-65 és necessari, si bé proposa una alternativa per preservar Llambilles, que seria derivar l’autovia cap a Campllong, Riudellots i l’aeroport, el tram sense desdoblar de la C-25.