Economia

La indústria ja suposa un 20% de l’economia catalana

El vicepresident reconeix que “Catalunya no només creix intensament, sinó que cada any ho fa de manera més equilibrada”

El govern preveu que l’atur estarà per sota del 10% l’any que ve

Catalunya consolida un nou patró de creixement econòmic més equilibrat que en èpoques precedents, segons les dades presentades ahir pel Departament d’Economia i Hisenda i la valoració que en va fer el vicepresident, Pere Aragonès. És sabut que el PIB català (3,4%) va créixer més que l’espanyol (3,1%) i el de la zona euro (2,4%), però segons l’Informe Anual de l’Economia Catalana 2017, elaborat pel Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda, aquest creixement intens es va aconseguir “gràcies a l’aportació positiva de tots els components de la demanda, tant interna com externa, i dels grans sectors productius que integren l’oferta”.

En aquest sentit, aquest patró contrasta amb l’època precrisi, en què el creixement el donava el sector de la construcció, i també en la sortida de la crisi, focalitzada de manera molt important en les exportacions.

“Quan tenim més interdependències i aquestes són múltiples, som més independents”, explicava Aragonès, que manté la premissa que l’economia catalana és més sobirana perquè no depèn només ni d’un sol sector ni d’un sol mercat. De fet, durant el 2017 el pes de la indústria ja va créixer fins al 19,7% del PIB (hi havia el repte europeu que pesés el 20% el 2020 i Catalunya està a punt d’assolir-lo) i va ser un dels sectors clau, al costat dels serveis, en l’impuls de l’economia.

En relació amb la contribució de la demanda en el creixement del PIB, l’estudi assenyala que el consum a les llars aporta el 37,5%; el saldo exterior, el 21%; la formació bruta de capital, el 30,3%, i la despesa de les administracions públiques l’11,2%. Pel costat de l’oferta, el sector serveis aporta el 57% del creixement; la indústria, el 28%, i la construcció, el 6%, mentre que l’agricultura és l’únic factor d’aquest tipus que no contribueix al creixement del PIB.

Malgrat que a finals del 2017 alguns indicadors no es van comportar excessivament bé, el vicepresident, Pere Aragonès, va criticar les previsions massa pessimistes que pretenien enfonsar l’economia catalana. “Seria l’hora que els oracles que pronosticaven les set plagues d’Egipte i que parlaven de creixement zero i de multiplicació de l’atur, donessin explicacions, ja que van condicionar algunes de les decisions dels agents econòmics”, va dir.

En relació amb el trasllat de seus socials d’empreses, el secretari general del departament, Albert Castellanos, va “relativitzar” els efectes sobre l’economia catalana i el va qualificar com un “fenomen conjuntural”. Amb tot, va indicar alguns dels reptes de futur, entre els quals hi ha el de consolidar el model de creixement per si venen “vents en contra”; “continuar generant ocupació i millorar-ne la qualitat” i “reduir l’índex de pobresa”, ja que es donen taxes molt altes de temporalitat “i salaris baixos des de fa massa anys”, va dir Aragonès.

Per a l’any que ve, el govern preveu que la taxa d’atur caigui per sota del 10% el 2019 i un creixement del PIB del 2,9% el 2018 i del 2,5% el 2019.

Les bases de l’economia són prou fortes per resistir qualsevol tipus de pressió
Pere Aragonès
Vicepresident i conseller d’Economia i Hisenda


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.