Un estudi dóna empenta als cultivadors per plantar calçots a l'agost i avançar la temporada

Els investigadors desaconsellen fer-ho en zones costaneres

El treball va ser encarregat pels responsables de la identificació geogràfica protegida (IGP) Calçot de Valls, que abraça 45 cultivadors de les comarques de l'Alt Camp (47%), el Baix Camp (33%), el Tarragonès (16%) i el Baix Penedès (4%), tot i que ahir cap dels seus representants havia estat convidat a la seu del Consell Comarcal de l'Alt Camp per poder explicar els motius de l'encàrrec als mitjans informatius. Sí que hi van assistir, en canvi, l'investigador Pere Muñoz i el responsable d'Agricultura del Consell Comarcal, Anselm Gibert. Muñoz, que és enginyer agrònom, va explicar com s'havia dut a terme aquest estudi en una única parcel·la de la Masó i amb ceba blanca tardana de Lleida, però sense tenir en compte la influència del sòl: «Tot i que es manté la qualitat, per evitar problemes fitosanitaris no és recomanable avançar més la temporada, i encara menys en zones costaneres.»

La investigació també ha aportat dades rellevants sobre la fertilització: «Una bona pràctica és el fraccionament del fertilitzant», va puntualitzar el responsable de l'estudi, en el qual es detalla que amb una aportació de 135 quilos de nitrogen per hectàrea es pot obtenir un cultiu de calçot sense pèrdua de produccions, «quan habitualment els cultivadors n'hi posen entre 190 i 200 quilos per hectàrea», va afirmar Pere Muñoz.

L'investigador va preferir no valorar els beneficis que l'avançament de la temporada podria tenir per als productors del calçot, tot i que va reconèixer que «començar abans donaria temps per fer més tandes de plantació».

35 milions de calçots

a.e

Anselm Gibert, conseller d'Agricultura del Consell de l'Alt Camp –òrgan que ha pagat els 6.465 euros del treball–, està convençut que les conclusions de l'estudi serviran per «millorar la qualitat del calçot i contaminar menys el sòl, i perquè els restaurants tinguin un producte de més qualitat», i anima les altres comarques de la IGP a participar en la continuïtat de l'estudi, que ara aprofundirà en el tema hidràulic. La IGP ha tingut aquesta temporada una producció de 5 milions de calçots, però es calcula que la producció global ha estat de més de 35 milions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.