El sector del moble ha perdut uns 800 llocs de treball en tres anys a la Sénia

Els fabricants aposten ara per l'exportació amb l'objectiu de recuperar quota de mercat a mitjà i llarg termini

La patronal del moble, el Centre Tecnològic de la Fusta i el Moble i l'Ajuntament de la Sénia han creat una comissió per decidir a quins projectes es destinarà el pressupost d'1,1 milions d'euros que rebrà el sector del fons d'industrialització de les Terres de l'Ebre (procedent de l'Estat). «Hi estem treballant, però encara no hi ha cap proposta tancada», ha dit el president del CEMS, Juan José Royo. La crisi econòmica ha provocat una baixada de les vendes de mobles, que la patronal senienca situa en un 40% el 2009. «Hem perdut entre un 40% i un 50% de la quota de mercat», ha assenyalat Royo.

La majoria de les empreses de fabricació de moble i fusta de la Sénia comercialitzen la seua producció a l'Estat i, actualment, el mercat interior no pot absorbir el seu volum de producció, per la qual cosa han hagut de retallar-lo. Una retallada que s'ha traduït en el tancament d'una desena d'exemples auxiliars de la indústria del moble i amb l'acomiadament de personal. Segons la patronal CEMS, el 2006 hi havia 2.200 persones treballant en aquest sector, entre personal directe i indirecte, una xifra que s'ha rebaixat fins 1.400 persones i que durant el 2010 podria quedar-se en 1.200 treballadors.«El 2006 ens faltava gent perquè aconseguíem vendre tota la producció que fabricàvem, però ara la situació és molt diferent», ha manifestat el president del CEMS, qui sosté que els empresaris del sector estan fent un esforç per «adaptar-se a la realitat». Per compensar la caiguda de les vendes al mercat interior, els fabricants de mobles aposten per l'exportació. De moment, ja s'han realitzat dues missions comercials inverses amb compradors de mobles del Marroc, i s'organitzarà un viatge d'empresaris de la Sénia per concretar possibles vendes. Al mateix temps, s'estudien altres països que puguen estar interessats en la compra de mobiliari fabricat al Montsià. «Som conscients que no tornarem a la situació del 2006, quan es venia tot el que fabricàvem i més, però sí que esperem que a mitjà i llarg termini l'exportació compense la caiguda de les vendes dels dos darrers anys», ha dit Royo. Durant els dos primers mesos de l'any, les vendes de mobles s'han estabilitzat, però el CEMS sosté que el 2009 van tocar fons.

La Sénia amb poc més de 6.000 habitants concentra la major part de les 57 empreses de fabricació de fusta i moble del Montsià, amb una facturació anual de 150 milions d'euros.

Pla renove per incentivar les vendes

La patronal estatal de la fusta i el moble, Confemadera, fa mesos que reclama al Ministeri d'Indústria que pose en marxa un pla renove per al sector, tal com s'ha fet en el cas de l'automoció. Un pla que permetria subvencionar l'adquisició de mobiliari nou i, per tant, incentivaria les vendes. «Seria una ajuda important per als fabricants de fusta i moble, però encara s'està negociant a Madrid», va lamentar el president de la patronal del moble de la Sénia. Al País Basc ja s'ha posat en marxa una iniciativa similar, amb un pressupost de 2 milions d'euros, a través del qual se subvenciona fins un 25% la compra de mobiliari en compres de més de 300 euros i amb un ajut màxim de 1.000 euros. L'Ajuntament de la Sénia va acordar en una sessió plenària, a final de l'any passat, demanar al govern de l'Estat que pose en marxa el pla renove que reclamen els fabricants de fusta i moble. Un pla que es podria fer extensiu al sector de la il·luminació i els matalassos, també afectats per la crisi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

La CUP llença un espot per denunciar la massificació turística a Catalunya

barcelona
BEGUR

Reclamen la readmissió del delegat dels treballadors d’Innova Coptalia

BEGUR
economia

Els treballadors de la planta de compostatge de Botarell faran vaga indefinida a partir del 23 d’agost

Botarell

Els preus es contenen amb un creixement interanual del 2,7% al juliol

GIRONA
economia

La inflació baixa gràcies a l’electricitat i els aliments

barcelona
economia

L’atur juvenil mundial marca la xifra més baixa dels darrers quinze anys

barcelona
economia

El Prat bat un nou rècord al juliol: més de 5 milions de passatgers

barcelona
economia

Es dispara el nombre de persones i empreses que no poden fer front als seus deutes

barcelona
VILOBÍ D’ONYAR

L’aeroport de Girona-Costa Brava supera el milió de passatgers

VILOBÍ D’ONYAR