Ximo Puig afirma que els ajuntaments són l'instrument fonamental de resposta a la crisi
El primer edil de Morella ha repassat dos temes fonamentals per al municipi: les previsions turístiques de la localitat, i la qüestió del finançament dels ajuntaments del País Valencià, en general. Segons Puig, «els Ajuntaments són un instrument fonamental per a la resposta davant de la crisi. Ningú millor que els Ajuntaments, des de la posició institucional que tenim, per a intentar que la cohesió social no es trenque al nostre país».
L'alcalde ha explicat que «l'Estat que preveu la Constitució Espanyola i l'Estatut d'Autonomia tenen tres nivells institucionals, tres poders, però que formen part d'una mateixa concepció del poder, el local l'autonòmic i el central; el que no és possible és que entenguen el nivell local com subordinat, com un nivell que permanentment haja de cridar a la porta per a demanar diners» A més, Puig creu que «a cada nivell se li han d'atorgar unes competències i han de retre comptes als ciutadans; cap institució té més fiscalització que el nivell local; els alcaldes, alcaldesses o regidors, no poden fugir».
Respecte de la Llei de Règim Local que s'està debatent en l'escenari polític autonòmic, el primer edil del municipi afirma que «el nivell que cal enfortir és el local i la llei que planteja el govern valencià no respon a dos qüestions fonamentals, al reforçament de l'autonomia local i al finançament; un finançament que porta a una situació molt greu als Ajuntaments» Cal recordar el gran problema que suposa la morositat cap als ajuntaments, que repercuteix directament en els ciutadans. En aquestos moments, per exemple, la Generalitat adeuta més d'un milió d'euros al consistori morellà.
Ximo Puig també ha expressat el seu desig que s'aplegue a «un gran acord valencià pel municipalisme; però per a arribar a un acord, esta llei deu de servir per a algo, perquè sinó haurà de ser un objecte d'una altra frustració». Com a possible mesura perquè l'acord isca endavant, l'alcalde ha mencionat l'acord al què es va arribar en 1999, per a crear un Fons de Cooperació Local, però que encara no s'ha constituït. Per això, Puig exigix «que es definisca el fons objectiu per a tot, el finançament clar d'aquest fons i la temporalitat d'eixe finançament, que és fonamental».