Economia

El 2018 es tanca amb 75.000 ocupats més

La taxa d’atur a les comarques gironines és la més baixa del país, del 10,8%

Catalunya va tancar el 2018 amb 75.000 persones ocupades més respecte a l’inici de l’exercici, evolució que va deixar el nombre de desocupats total a 31 de desembre en 451.400, 5,82% menys que el 2017, i una taxa de desocupació de l’11,7%. Així ho van confirmar les dades de l’Enquesta de Població Activa (EPA) aportades per l’institut estadístic espanyol, l’INE, que també va confirmar que la taxa de desocupació catalana, que segregada per sexes cau fins al 10,9% per als homes i augmenta fins al 12,6% en el cas de les dones, queda força per sota de la del total de l’Estat (14,4%), on, tanmateix, també hi ha hagut reduccions significatives de la desocupació i on el balanç anual va donar 566.200 ocupats més, fins a deixar el cens de persones sense feina en 3,3 milions.

Les dades sectorials indiquen que els serveis van ser els principals generadors de feina, i les territorials, per demarcacions, que les comarques gironines van ser les que van cloure l’any amb la taxa de desocupació més baixa de Catalunya, del 10,8%, mentre que Tarragona va superar amb escreix la mitjana catalana, amb el 15,3%.

El secretari general de Treball, Afers Socials i Famílies, Josep Ginesta, va valorar positivament la reducció del nombre de desocupats, tot i admetre que l’últim trimestre no va ser precisament positiu. Per Ginesta, l’increment de la desocupació entre octubre i desembre va ser “sorprenent”. El va atribuir a una forta pujada de la població activa, que va alterar el pes dels percentatges. Alhora, el secretari general de Treball va descartar que aquest fet hagi de marcar la tendència de l’exercici en curs, per al qual sí que va augurar un creixement “menys intens” de l’ocupació que el registrat en els primers anys de remuntada després de la crisi.

Per la seva banda, els sindicats van alertar que el creixement de l’ocupació és un miratge que, sota les xifres aparentment positives, amaga diverses fórmules de precarietat, com ara la parcialitat, la temporalitat i la proliferació dels falsos autònoms. CCOO va remarcar que aquesta precarietat afecta especialment les dones i la UGT va denunciar que el mercat laboral català ha perdut 3.000 llocs de treball en la indústria al llarg de l’últim any.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

HABITATGE

Més de mil euros de lloguer per un pis a dotze pobles del Maresme

Mataró
ECONOMIA

Els esports nàutics atrauen més turisme estranger a Barcelona

Barcelona

ITC guanya potència amb l’entrada en el grup Verder

Santa Perpetua de Mogoda
Carmen Sánchez
Directora del Consorci de teràpies digitals DTx

“«Start-ups» de noves teràpies digitals han hagut de marxar”

Barcelona

Sense ensurts en l’estratègia a borsa d’aquí a final d’any

Barcelona
ECONOMIA

Les exportacions creixen un 6,1% al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre però el balanç segueix negatiu

Tarragona

Les exportacions gironines s’alenteixen al maig

GIRONA
economia

Les exportacions creixen un 2,2% i superen els 9.200 milions al maig

barcelona
TURISME

Els creuers amb Barcelona com a base baten rècords i ja són un 83% dels que arriben

Barcelona