La vaga s’ajorna fins al dia 21 perquè tingui més èxit
La Intersindical-CSC cedeix a les peticions de seccions sindicals, agents socials i afiliats
La Intersindical-CSC va decidir ahir al matí desconvocar la vaga general de 24 hores prevista per a aquest dijous i traslladar-la al dia 21 per garantir que tingui “més èxit i sigui una mobilització massiva”. La decisió, segons van expressar fonts del sindicat republicà, es va prendre per les demandes que en els últims dies havien rebut de “part de l’afiliació, de seccions sindicals i d’agents socials”, que van expressar la necessitat de guanyar més temps per aconseguir que sigui una “vaga massiva” i inserir-la” en un context de mobilitzacions per tots els drets i llibertats”.
El sindicat ja havia reduït la convocatòria al dia 7 després de comunicar un preavís de tres dies coincidint amb la data en què s’especulava que començaria el judici als presos polítics (5, 6 i 7 de febrer), tot i que asseguren que sobretot ho van fer perquè coincidís amb el setè aniversari de l’aprovació de la reforma laboral que volen derogar. En funció del “retorn” que van rebre van decidir convocar-la només per un dia. Ara expliquen que la convocatòria ha tingut “més impacte” del que pensaven, amb l’adhesió del sindicat de l’ensenyament Ustec i el suport de diverses formacions polítiques, com ara la CUP, ERC, JxCat i entitats com per exemple Òmnium i l’ANC, a més de diversos sindicats, encara que no dels majoritaris, CCOO i la UGT. La realitat és que amb els canvis en les dates i la feina de recerca d’adhesions no s’havia tingut prou temps per organitzar una aturada i unes mobilitzacions prou coordinades.
La Intersindical-CSC assegura que no és una vaga per motius polítics, sinó laborals, i recorda que és la cinquena de tot un procés de mobilitzacions que venen de temps enrere, l’última el 21 de desembre amb una aturada de dues hores, però també de la que es va organitzar després de l’ordre d’ingrés a la presó de vuit consellers, el novembre del 2017. El president de Foment, Josep Sánchez Llibre, la considera una “vaga il·legal”, un argument que, ja en la del 2017, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va desestimar. Entre altres punts, el sindicat demana la derogació de la reforma laboral, la implantació d’un sou mínim català de 1.200 euros o la recuperació de les lleis socials suspeses pel Tribunal Constitucional.