Economia

L’economia es frena amb la indústria com a perjudicada

La Cambra de Barcelona veu prematur que Catalunya es financi als mercats

Alerta del volum del deute públic

La Cambra de Comerç de Barcelona va enumerar ahir els clarobscurs que enguany guarniran l’economia catalana. Miquel Valls, president de la institució, va iniciar la presentació del seu informe de conjuntura amb un: “Catalunya ha resistit sorprenentment bé la desacceleració mundial”, abans d’iniciar un recompte de dificultats que poden marcar el PIB català dels pròxims mesos. Per als experts de la Cambra, encapçalats per Joan Ramon Rovira, l’economia podria tancar l’any en un 2,1%, taxa que queda 4 dècimes per sota del que la mateixa institució havia anunciat fa pocs mesos i que és mig punt inferior a la del 2018.

L’informe pronostica que la desacceleració global continuarà afectant el conjunt de l’economia, i molt especialment la indústria, pel retrocés del comerç mundial i més concretament en el si de la Unió Europea, principal mercat de les exportacions catalanes. A més, el punt de diferència que el 2018 ha fet que el PIB català (2,6%) sigui superior a l’espanyol es capgirarà, per la més gran exposició de l’obert teixit econòmic català a l’impacte exterior, molt especialment el sector industrial, tal com ja va avançar fa pocs dies l’institut estadístic Idescat i com confirma l’enquesta de clima industrial en què els responsables del sector mostren una caiguda sobtada de les expectatives.

“La fase de desacceleració s’allargarà tot el 2019 i quedarà enrere la fase més alcista del cicle”, va augurar Valls, que tanmateix no va preveure “descensos del PIB, tot i la “clara desacceleració de les exportacions per la caiguda de mercats destinació com ara Alemanya, Itàlia, el Regne Unit, la Xina i els EUA.

Serà, doncs, la demanda interna la que, gràcies a l’avenç del crèdit, farà rutllar l’economia, i serà precisament aquest increment del finançament el que també donarà ales al sector de la construcció. En aquest punt el president de la Cambra barcelonina va aprofitar per retreure als responsables del consistori els “obstacles administratius” a la construcció d’habitatges a la capital catalana, que contrasta amb el “dinamisme” de l’àrea metropolitana.

Finalment, Valls va abordar un dels problemes cabdals del país: el deute públic. Després de subratllar que Catalunya està endeutada per més de 78.500 milions, un 34,2% del PIB, i que això també equival a una atribució per càpita de 10.330 euros per a cada català, responent preguntes de la premsa Valls va trobar poc encertada la decisió de la Generalitat, anunciada fa pocs dies pel conseller d’Economia, Pere Aragonès, de tornar a acudir als mercats de crèdit i anar deixant de dependre del finançament estatal. Valls hi va afegir que les amortitzacions a curt termini amb la banca seran importants aquest exercici i que caldrà refinançar-les amb noves condicions. “Per això és important no créixer per la via de la despesa pública”, va aconsellar, perquè el volum del deute és “un termòmetre de confiança del sector financer en l’economia catalana”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

HABITATGE

Més de mil euros de lloguer per un pis a dotze pobles del Maresme

Mataró
ECONOMIA

Els esports nàutics atrauen més turisme estranger a Barcelona

Barcelona

ITC guanya potència amb l’entrada en el grup Verder

Santa Perpetua de Mogoda
Carmen Sánchez
Directora del Consorci de teràpies digitals DTx

“«Start-ups» de noves teràpies digitals han hagut de marxar”

Barcelona

Sense ensurts en l’estratègia a borsa d’aquí a final d’any

Barcelona
ECONOMIA

Les exportacions creixen un 6,1% al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre però el balanç segueix negatiu

Tarragona

Les exportacions gironines s’alenteixen al maig

GIRONA
economia

Les exportacions creixen un 2,2% i superen els 9.200 milions al maig

barcelona
TURISME

Els creuers amb Barcelona com a base baten rècords i ja són un 83% dels que arriben

Barcelona