l'anàlisi. [email protected]

Qui s'ha endut el meu crèdit?

Un promotor que darrerament en les construccions tenia una especial cura i atenció a innovar cap a l'eficiència energètica, l'ecologisme i la sostenibilitat, em comentava totalment amargat les grans dificultats que passa el seu sector, i ell personalment. Em deia que no es pot vendre res, puix que quan tenen un client li és impossible trobar una hipoteca, i no es pot fer la venda. Aquesta mateixa dificultat per aconseguir crèdits i paralitzar l'activitat d'empreses, de comerços i d'emprenedors és un clam general, i sovint els mateixos polítics el posen de manifest. Fa pràcticament dos anys que tenim un restrenyiment creditici, i encara no es percep cap indici de canvi, tot i que si persisteix ja no només serà la causa d'una gran mortalitat d'empreses que haurien estat viables, de comerços i de milers i milers d'autònoms, sinó que posarà em perill la represa econòmica. Per tant, no es tracta d'un fet poc rellevant; la circulació de diners en l'economia és tan vital com la sang en el cos humà.

I si el sector financer gaudeix de tantes ajudes del Banc Central Europeu, i del govern, ja sigui en forma de diners barats o en forma d'avals, com és que no arriba el crèdit a les empreses i als particulars? En primer lloc, algunes entitats han hagut de reestructurar la composició del balanç, algunes encara ho estan fent i d'altres ho hauran de fer. Tenien un endeutament extraordinari a llarg termini, finançat amb dipòsits o diners a curt termini, i han hagut d'iniciar un procés de «desendeutament». Però hi ha més factors: un que també comentàvem amb el meu amic, i ell en deia «competències deslleials», és que el sector financer s'ha hagut de quedar un nombre molt important de pisos, i el seu objectiu, ara, és reduir l'estoc, i per això utilitza descomptes importants i un finançament preferencial. Comprar un habitatge a una entitat de crèdit és tenir assegurada la hipoteca.

Un altre motiu que explica aquest tancament creditici, i és el més important, és el finançament del sector públic. Quan parlem del dèficit, automàticament hem de pensar en qui finança aquest dèficit, i també hem de pensar que els recursos són limitats. I el que sí que és clar és que el sector financer afavoreix extraordinàriament les administracions públiques, en detriment de l'economia real. Les caixes van tenir un increment creditici a les administracions de 22.698 M €, que percentualment és un 23,6% d'increment, i en els bancs va ser de 39.977 M €, que percentualment és un 39,7%. Mentre que els crèdits a famílies i empreses van caure un 1,7% ( bancs -2,3% i caixes -1,7%). I si mirem les previsions de creixement creditici de Caja Madrid per aquest any, observem que les previsions per a les administracions és d'un 37%, mentre que per a les empreses és del 3,4%.

Així doncs, quan des de l'administració o des de la política es critica el sector perquè no facilita crèdits que millorin els consum i la producció, que és com dir l'economia, o si algú es pregunta qui s'ha endut el meu crèdit, la resposta és evident: el sector públic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
tecnologia

El TJUE confirma dues sancions milionàries a Apple i Google

barcelona
economia

FirAnoia omplirà el centre d’Igualada del 20 al 22 de setembre

Igualada
economia

Tortosa anuncia una congelació dels impostos pel 2025

Tortosa
Economia

Draghi posa deures a la UE

Brussel·les
Iris Triola
Pescadora de la confraria de Blanes i membre de l’Associació Dones de la Mar

“El peix és l’última proteïna salvatge que ens queda”

Blanes

Applus gestionarà durant 25 anys l’Institut d’Investigació de l’Automòbil aportant 800 milions

SANTA OLIVA
economia

El lloguer d’una habitació a Barcelona s’enfila als 638 euros al mes a l’agost

Barcelona
economia

Primera aturada parcial al Trambaix amb seguiment “total”, segons els sindicats

Barcelona

El sector de la garrofa planta cara a la marginalitat

Barcelona