l'anàlisi. [email protected]

Qui s'ha endut el meu crèdit?

Un promotor que darrerament en les construccions tenia una especial cura i atenció a innovar cap a l'eficiència energètica, l'ecologisme i la sostenibilitat, em comentava totalment amargat les grans dificultats que passa el seu sector, i ell personalment. Em deia que no es pot vendre res, puix que quan tenen un client li és impossible trobar una hipoteca, i no es pot fer la venda. Aquesta mateixa dificultat per aconseguir crèdits i paralitzar l'activitat d'empreses, de comerços i d'emprenedors és un clam general, i sovint els mateixos polítics el posen de manifest. Fa pràcticament dos anys que tenim un restrenyiment creditici, i encara no es percep cap indici de canvi, tot i que si persisteix ja no només serà la causa d'una gran mortalitat d'empreses que haurien estat viables, de comerços i de milers i milers d'autònoms, sinó que posarà em perill la represa econòmica. Per tant, no es tracta d'un fet poc rellevant; la circulació de diners en l'economia és tan vital com la sang en el cos humà.

I si el sector financer gaudeix de tantes ajudes del Banc Central Europeu, i del govern, ja sigui en forma de diners barats o en forma d'avals, com és que no arriba el crèdit a les empreses i als particulars? En primer lloc, algunes entitats han hagut de reestructurar la composició del balanç, algunes encara ho estan fent i d'altres ho hauran de fer. Tenien un endeutament extraordinari a llarg termini, finançat amb dipòsits o diners a curt termini, i han hagut d'iniciar un procés de «desendeutament». Però hi ha més factors: un que també comentàvem amb el meu amic, i ell en deia «competències deslleials», és que el sector financer s'ha hagut de quedar un nombre molt important de pisos, i el seu objectiu, ara, és reduir l'estoc, i per això utilitza descomptes importants i un finançament preferencial. Comprar un habitatge a una entitat de crèdit és tenir assegurada la hipoteca.

Un altre motiu que explica aquest tancament creditici, i és el més important, és el finançament del sector públic. Quan parlem del dèficit, automàticament hem de pensar en qui finança aquest dèficit, i també hem de pensar que els recursos són limitats. I el que sí que és clar és que el sector financer afavoreix extraordinàriament les administracions públiques, en detriment de l'economia real. Les caixes van tenir un increment creditici a les administracions de 22.698 M €, que percentualment és un 23,6% d'increment, i en els bancs va ser de 39.977 M €, que percentualment és un 39,7%. Mentre que els crèdits a famílies i empreses van caure un 1,7% ( bancs -2,3% i caixes -1,7%). I si mirem les previsions de creixement creditici de Caja Madrid per aquest any, observem que les previsions per a les administracions és d'un 37%, mentre que per a les empreses és del 3,4%.

Així doncs, quan des de l'administració o des de la política es critica el sector perquè no facilita crèdits que millorin els consum i la producció, que és com dir l'economia, o si algú es pregunta qui s'ha endut el meu crèdit, la resposta és evident: el sector públic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ECONOMIA

El Barcelona Deep Tech Summit preveu doblar el nombre d’assistents

Barcelona

Destinaran 23.000 euros per ajudar a joves estudiants i esportistes

figueres
economia

Campanya per atraure turisme nòrdic fora de temporada

tossa de mar
economia

Inici de la collita de poma gala: peces més petites per les gelades de l’abril però més producció

Bell-lloc d’Urgell
economia

Creix el lloguer de piscines particulars per hores a Catalunya

Mataró
economia

Denuncien que han d’atendre 11 persones que treballaven a més de 40 graus

Cambrils
SERVEIS

Personal de neteja i administratius, els més buscats als Serveis Locals d’Ocupació de Barcelona

Barcelona
empreses

Un tribunal dels EUA dictamina que Google viola les lleis antimonopoli

barcelona
economia

El Nikkei registra la pujada més gran des del 2008 l’endemà de la caiguda

barcelona