El BCE baixa sis dècimes, fins a l’1,1%, el creixement en 2019 en Eurozona
La previsió del BCE de pujar els tipus d’interès aquest any queda posposada fins al 2020
El Banc Central Europeu (BCE) ha revisat aquest dijous a la baixa sis dècimes les previsions de creixement de la zona de l’euro en 2019, fins a l’1,1%, quan al desembre havia fet un càlcul de l’1,7%.
El president del BCE, Mario Draghi, ha explicat aquest dijous en roda de premsa que l’entitat també baixa els pronòstics de creixement per al 2020 una dècima fins a l’1,6% (1,7% al desembre) i manté els del 2021 en l’1,5%.
L’afebliment de l’economia de la zona de l’euro també ha portat al personal del BCE a revisar a la baixa els seus pronòstics d’inflació, però en menor mesura. D’aquesta manera, El BCE preveu ara una inflació de l’1,2% en 2019 (1,6% al desembre), de l’1,5% en 2020 (1,7% al desembre) i de l’1,6% en 2021 (1,8%). Draghi ha explicat que el Consell de Govern ha pres les decisions de forma unànime.
Draghi ha explicat que l’augment dels salaris trigarà més temps a passar als preus de consum per què la inflació pujarà més lentament.
La conseqüència és que el BCE ha decidit avui posposar la primera pujada dels tipus d’interès des de 2011 fins a finals de 2019 a causa de l’afebliment econòmic de l’àrea. L’entitat mantindrà els tipus d’interès de referència i ha avançat que els deixarà sense modificacions fins a finals de 2019, més temps del que havia comunicat fins ara, que era fins al cap de l’estiu. Així, el BCE continuarà prestant setmanalment als bancs al 0%, els continuarà cobrant un 0,4% per l’excés de les seves reserves a un dia (facilitat marginal de dipòsit) i prestant a un dia al 0,25% (facilitat marginal de crèdit).
“Encara que hi ha senyals que alguns factors nacionals idiosincràtics frenen el creixement comencen a disminuir. L’afebliment en les dades econòmiques apunta una moderació notable en el ritme d’expansió econòmica, que s’estendrà al llarg de l’any”, ha dit Draghi. L’afebliment del ritme de creixement alenteix l’ajustament de la inflació fins a l’objectiu del BCE, que és una taxa una mica per sota del 2%.