Economia

Les barques tornen a la feina als ports gironins

La flota d’arrossegament finalitza la veda biològica de dos mesos

Demanen a la UE que valori l’esforç que fan

La Confraria de Pescadors de Palamós no espera un increment espectacular de les captures, un cop finalitzada la veda biològica de dos mesos que ha dut a terme tota la flota d’arrossegament de les comarques gironines. El patró major de la Confraria de Pescadors de Palamós, Toni Albalat, espera trobar el nivell de pesca allà on el van deixar, però descarta que, d’entrada, les captures siguin espectaculars. La veda, que va començar el dia 5 de febrer i es va acabar el 5 de març, s’ha fet a tots els ports des de Cubelles (Barcelona) fins al Port de la Selva.

A Palamós, les barques que surten a pescar gamba ja feia un mes que aplicaven el pla de gestió de la gamba. Un esforç que, segons el patró major de Palamós, Toni Albalat, en declaracions a Ràdio Palamós, “cal que es tingui en compte a la Unió Europea”.

Les xifres d’explotació de la Confraria de Pescadors de Palamós dels últims anys avalen precisament aquesta política. Durant el 2018, al port de Palamós es van descarregar 2.056 tones de peix valorades en uns nou milions d’euros. D’aquestes, 91,5 tones eren de gamba, amb un valor en el mercat de 3,3 milions d’euros. Albalat aclareix que es tracta de xifres similars a les de l’exercici anterior; és a dir, en vendes va ser semblant al 2017, però en quilos va ser superior. Això s’explica per l’increment de captures de peix blau, sobretot de sardina i anxova. I, pel que fa a la gamba, diu que les dades també són molt semblants a les del 2017, perquè aquest any el preu es va mantenir estable, excepte en dates assenyalades com ara Setmana Santa o les festes de Nadal. L’exercici va consolidar la gamba com el producte estel·lar, amb un 38% de la facturació total del sector pesquer palamosí.

Suport de la UE

Per tot això, els pescadors de Palamós demanen a la UE que el pla plurianual de pesca a la Mediterrània occidental tingui en compte els esforços que estan fent les flotes de la Costa Brava des de fa anys per reduir l’esforç pesquer. El pla marca mesures restrictives per garantir la sostenibilitat de les captures, però els professionals d’aquí es queixen que s’apliquen de manera lineal, tant per als que ja han aplicat mesures com per als qui no han fet res.

Palamós va adoptar l’any 2013 el pla de gestió de la gamba per garantir la viabilitat d’aquest recurs en el futur. Albalat diu que les vedes són un pas més en un camí que els pescadors de Palamós van començar ja fa uns anys i que els ha compromès amb una pesca sostenible.

LA XIFRA

9
milions d’euros
va facturar la confraria de Palamós el 2018, dels quals 3,3 són de les captures de gamba.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.