opinió. Portaveu d'ICV a Tarragona

Per una sortida social a la crisi

Des d'ICV ja fa mesos que insistim que la crisi econòmica d'aquest país és específica i diferenciada de la crisi mundial. Així ho demostren les anàlisis i les previsions que s'han fet públiques darrerament. Una crisi pròpia necessita una resposta específica del govern de l'Estat. Nosaltres així ho hem reclamat i així ho plantegem, amb propostes concretes. Constatem, però, amb preocupació com la política econòmica del govern central va per altres camins, amb grans dosis d'improvisació que generen incerteses en tots els àmbits. Totes aquestes mesures tenen un denominador comú: no conformen cap base sòlida per caminar cap a un nou model econòmic que situï la nostra economia en condicions estructurals per sortir reforçada de la crisi i amb garanties, sobretot a llarg termini. No arriben, ni tan sols, a ser mesures conjunturals. Simplement volen que els treballadors i les treballadores, la gent que és a l'atur, torni a pagar la crisi.

La prioritat no ha de ser la retallada dels drets socials, sinó crear ocupació, augmentar els ingressos de l'Estat reorientant la política fiscal, fer pagar més impostos als rics. Defensem el manteniment del poder adquisitiu de les pensions. Exigim al govern espanyol que garanteixi que cap pensionista cobrarà menys que l'any passat.

Les solucions no es poden basar a reincidir en les causes que han generat la crisi: desregular el mercat de treball és incompatible amb l'aposta per incrementar la productivitat, abaratir i facilitar l'acomiadament no crea llocs de treball. Això només acceleraria la destrucció d'ocupació i la substitució de llocs de treball fixos per altres de més precaris, amb pèrdua de seguretat i condicions laborals. D'altra banda, congelar els salaris produiria una major contracció del consum i reduir cotitzacions socials només serviria per deteriorar els sistemes de protecció social i les pensions. ICV aposta, com ho fan els sindicats, per millorar els salaris i els drets socials dels treballadors i les treballadores, i una renda garantida per evitar l'exclusió social. Però la crisi ens l'han portada la banca i els especuladors, que guanyen fins i tot quan ho fan malament. Què fa el govern de Zapatero? Va donar 90.000 milions d'euros d'ajuts als bancs (equival a un any de pensions) i ara vol retallar drets socials i fer una reforma laboral amb l'ajuda de CiU i el PP. La nostra posició: cal una sortida social, solidària i sostenible a la crisi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.