Aigua Vilajuïga inaugura les seves noves instal·lacions
La planta està ja en ple funcionament i s’espera que arribi a embotellar 2 milions de litres anuals
El recinte disposa d’espais pensats per ser llocs de trobada i de referència a la zona
Aigua Vilajuïga inaugura avui en un acte oficial les noves instal·lacions. Després de dos anys de treballs de renovació, que han suposat una inversió de 5,5 milions d’euros, tot just ara s’han acabat les obres i la centenària planta embotelladora ja està plenament activa. Totalment automatitzada i on hi treballen sis persones –quatre de les quals procedents de l’antic equip–, la multinacional Grífols, que va adquirir la planta fa dos anys, s’ha fixat un límit de 2 milions de litres anuals de producció, tot i que això no serà immediat, segons explica el director general, Joan Fornós. “Anirem de mica en mica, amb paciència, perquè l’aigua és única, però també, escassa”, va dir Fornós, insistint que l’aigua de Vilajuïga serà “de poca producció i de referència”. “Mai s’ha anat al límit de capacitat d’extracció, i hem de continuar així”, va afegir. De fet, la concessió que Mines ha atorgat a aquesta planta embotelladora és de 34 milions de litres l’any. Actualment la planta embotella 2.000 litres cada hora, si bé la maquinària està capacitada per embotellar-ne 5.000.
“És un projecte que neix d’un impuls emocional i racional. Ens agrada dir que l’aigua l’hem estimat, però també la volem cuidar”, explica Fornós, que tot seguit conclou que “forma part d’un projecte de responsabilitat, sabent que és un producte únic, escàs, saludable i gastronòmic”. En aquest mateix sentit de cuidar la producció i el producte, Aigua Vilajuïga, de moment, no es podrà adquirir en supermercats sinó que només estarà disponible en establiments i restaurants de referència.
Aigua gastronòmica
Propietat de la multinacional Grífols, que va adquirir l’empresa quan aquesta havia fet fallida fa poc més de dos anys, Aigua Vilajuïga enceta una nova etapa fent èmfasi en la seva singularitat i aspirant a convertir-se en l’aigua gastronòmica per excel·lència. No és casualitat, doncs, que reconeguts cuiners o persones del món de la gastronomia ja hagin mostrat el seu suport al nou projecte. Fa mesos va ser Ferran Adrià, d’El Bulli, i avui, serà Jordi Roca, d’El Celler de Can Roca, qui en la inauguració presentarà les postres que ha dissenyat inspirades en aquesta aigua gasificada de forma natural. Aquest objectiu de convertir-se en un punt de referència també ha fet que el complex disposi d’edificis adequats “perquè hi passin coses també al costat d’altres institucions o empreses de la zona”, segons explicava el director general.
Les noves instal·lacions tenen una superfície útil construïda de 1.800 metres quadrats, dividits entre la planta embotelladora, el magatzem, l’antiga masia, el pou i la bassa. Actualment, l’aigua s’obté del pou Grífols, que s’ha fet nou i que té 72 metres de profunditat. La composició d’aquesta aigua és la mateixa que l’any 1904, quan es va fundar l’empresa, tenia l’aigua procedent de la serra de Verdera i el massís del cap de Creus i que va rebre la declaració de mineromedicinal i d’utilitat pública. Fins i tot el pintor Salvador Dalí va assegurar que era la seva preferida i l’any 1929 va rebre un premi d’honor a l’Exposició Universal de Barcelona.