Economia

L’activitat inspectora imposa 8.993 sancions per valor de 30,1 milions fins al setembre

La Inspecció de Treball aflora 13.028 llocs de treball de l’economia submergida

L’activitat inspectora a Catalunya ha imposat 8.993 sancions fins al setembre a través de la qual s’han ingressat 30,1 MEUR, segons ha presentat aquest dimecres el conseller de Treball, Chakir el Homrani. El nombre de sancions ha crescut un 16,6% respecta al mateix període del 2018 i la mitjana d’aquestes ha estat de 3.395 euros per sanció. Aquestes xifres engloben tant les sancions per part de la inspecció de l’Estat com les de la catalana. En línies generals, el Sistema d’Inspecció de Treball i Seguretat Social ha finalitzat 39.614 expedients d’inspecció durant els tres primers trimestre de l’any un 2,3% més que en el mateix període del 2018. Entre d’altres, s’han fet aflorar 13.028 llocs de treball de l’economia submergida, un 3,5% més.

Del total de sancions interposades, el 30% són per temes de Seguretat Social, el 29% per relacions laborals, un 26% de seguretat i salut, un 11% d’ocupació i estrangeria i un 4% per obstrucció de la tasca inspectora.

Pel que fa als incompliment més habituals, gairebé la meitat de l’àmbit de les relacions laborals és per frau en la contractació i el 27,3% per incompliments en el temps de treball. En el cas de la Seguretat Social, el 38,4% són per manca d’alta al sistema de treballadors per compte aliena; mentre que en seguretat i salut el 20% són per deficiències en màquines i equips. Per últim, el 78% dels incompliments en matèria d’ocupació i estrangeria són per treball irregular per compte aliena de persones estrangeres.

Més de 39.600 expedients

Dels 39.614 expedients d’inspecció, la Inspecció de Treball de Catalunya ha finalitzat 21.606, el que representa un increment de l’1,5% sobre els primers nou mesos del 2018. Les denúncies han pujat un 11% arribant a les 9.087, dels quals 4.362 són per relacions laborals (+12%), 2.623 per Seguretat Social (+1%), 1.513 per Seguretat i salut (+10%) i 589 per ocupació i persones estrangeres (+1%).

El Homrani ha apuntat que la principal causa de denúncia en tots els sectors és pels temps de treball, de les que s’han comptabilitzat 1.361 en els primers nou mesos de l’any. En aquest sentit, ha explicat que s’han presentat un total de 73 denúncies per la manca de registre horari –obligatori des del maig-, de les quals 17 van ser just al principi de l’entrada en vigor de la normativa, 34 en el tercer trimestre i 22 en el que va del quart trimestre.

El conseller ha apuntat que fins ara no s’havia fet una campanya específica per donar temps d’adaptació a les empreses i que el que es vol fer no és comprovar només si l’eina està implementada sinó “aprofitar-la per fer aflorar incompliments de jornades de treball i descansos”.

Per àmbits, l’activitat inspectora ha permès transformar 9.591 contractes temporals en indefinits fins al setembre, un 26% més que en el mateix període del 2018. També s’ha incrementat la jornada de treball declarada en contracte a 953 persones i en el 66% dels casos la pujada ha estat superior al 50%.

Altres àmbits destacats són l’increment del 60% en matèria d’igualtat amb un total de 42 infraccions (+163%) i 100 requeriments (+39%).

Durant la roda de premsa, El Homrani també ha apunta que s’ha donat per finalitzada la campanya a la indústria càrnia que ha permès que 7.289 treballadors hagin passat a cotitzar del règim d’autònoms al general. A més, s’han recaptat 8.100.000 euros de quotes corresponents a cotitzacions de períodes regularitzats. En total, s’han investigat 90 empreses i 23 cooperatives.

De cara al 2020, El Homrani ha explicat que alguns dels objectius són vetllar per la integració social de les persones amb discapacitat, controlar el temps de treball i decans a través del registre horari, perseguir el frau en la contractació temporal, evitar la discriminació per raó de gènere, centrar la investigació en matèria de sinistralitat en la construcció i incrementar les actuacions de seguiment dels plans de treball pel tractament de l’amiant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

HABITATGE

Més de mil euros de lloguer per un pis a dotze pobles del Maresme

Mataró
ECONOMIA

Els esports nàutics atrauen més turisme estranger a Barcelona

Barcelona

ITC guanya potència amb l’entrada en el grup Verder

Santa Perpetua de Mogoda
Carmen Sánchez
Directora del Consorci de teràpies digitals DTx

“«Start-ups» de noves teràpies digitals han hagut de marxar”

Barcelona

Sense ensurts en l’estratègia a borsa d’aquí a final d’any

Barcelona
ECONOMIA

Les exportacions creixen un 6,1% al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre però el balanç segueix negatiu

Tarragona

Les exportacions gironines s’alenteixen al maig

GIRONA
economia

Les exportacions creixen un 2,2% i superen els 9.200 milions al maig

barcelona
TURISME

Els creuers amb Barcelona com a base baten rècords i ja són un 83% dels que arriben

Barcelona