El pla de gestió de la gamba en fa créixer el preu a la llotja
Restauradors del Menú de la Gamba valoren apujar els preus
El pla, però, és un model de gestió demostrat
Els restauradors implicats en el Menú de la Gamba, una de les campanyes de referència de la Costa Brava, estudien apujar el preu per a la pròxima edició de la campanya gastronòmica. El motiu: l’increment del preu a la llotja d’aquest crustaci, que ha experimentat una puja constant, com a conseqüència directa de l’aplicació, el 2013, del pla de gestió de la pesca de la gamba, un model d’èxit. Però, en tot cas, aquest podria ser un efecte directe d’aquest model de la pesca de la gamba, que busca unes captures sostenibles, per un costat, i un menor impacte mediambiental, per l’altre. A més, i també és rellevant, hi ha períodes en què les captures són poques, com ara per exemple per les festes de Nadal, fet que també condiciona el preu. Els preus poden variar, evidentment, però ens podem trobar amb els 57 euros el quilo de gamba petita o els 135 de gamba gran. Quantitats sempre en funció de les captures i el període en què es fa.
Efectes sobre el menú
El xef Toni Izquierdo explica a Ràdio Palamós que el preu de la gamba s’ha posat a un nivell “prohibitiu”, cosa que segurament farà que s’incrementi i superi els 40 euros. El menú principal està format per torrades amb anxoves, gamba mitjana fresca a la planxa, fideus rossejats amb allioli, postres, vi i cafè, al preu de 39 euros. A les nits servien més reduït, per 24 euros.
Aquest any se’n va fer la 25a edició, entre l’1 de maig i el 14 de juliol. Dotze restaurants de l’Associació El Plat Blau, que inclou els municipis de Palamós, Calonge i Sant Antoni, i Vall-llobrega, hi van participar. Els restauradors mantenien els mateixos preus que ja havien fixat l’any anterior, però no comptaven amb l’empenta que agafaria aquest any el preu de la gamba.