Cubelles posa en marxa un pla de dinamització del comerç urbà

L'Ajuntament vol potenciar els establiments de proximitat, defugint les grans superfícies

En el marc del pla encarregat per l'Ajuntament de Cubelles s'ha entrevistat 362 empresaris i 221 famílies de consumidors del municipi per analitzar la realitat de l'oferta i la demanda. «Tenim un problema greu: molta gent de Cubelles compra fora», va assegurar el regidor de Dinamització Econòmica i Comerç, Joan Albet (CiU), que va presentar l'anàlisi i les propostes als comerciants i als consumidors el 13 de maig. Segons Albet, però, una part d'aquestes fugues dels compradors –bona part de les quals són a Vilanova– són «culpa» del municipi, que no ofereix uns horaris prou adaptats als clients. La dispersió en urbanitzacions és un altre dels problemes que reconeix Albet; a més, a tot això, s'hi sumen les barreres que suposen la carretera, la via del tren i el riu Foix, i el fet que Cubelles no disposi d'un lloc clar de trobada dels ciutadans.

«Hem de tenir la capacitat de recuperar els nostres compradors. L'única manera de lluitar-hi és fer que el centre històric i els espais comercials siguin suficientment engrescadors», va explicar el regidor de Comerç, que està convençut que «amb l'esforç de tots es podrà aconseguir la identitat i revitalització del comerç de la vila».

Les propostes

Començar aquesta revitalització per la zona on actualment hi ha la major concentració comercial, el nucli antic i l'Eixample, és una de les recomanacions del pla de dinamització. Altres accions recomanades són lluitar contra la poca varietat d'oferta, millorar l'accessibilitat i els horaris, i aprofitar al màxim un aparcament proper al nucli antic com el del mercat. El document també recalca la necessitat d'aconseguir un treball conjunt dels comerciants per tal que l'obertura de negocis no provoqui temor de perdre clients als establiments del mateix sector, sinó un reforç de l'oferta. Per la seva banda, en la trobada amb l'Ajuntament els comerciants van criticar la falta d'informació de les actuacions municipals, i van demanar al govern local més col·laboració per millorar l'activitat comercial.

En el ple de dilluns al vespre, el govern i l'oposició van coincidir en la necessitat de potenciar el comerç de proximitat al municipi. La proposta municipal de trama urbana consolidada per ordenar els equipaments comercials es va aprovar amb l'abstenció d'ICb i l'Entesa. Segons va dir el regidor de Dinamització Econòmica i Comerç, l'Ajuntament «no donarà més autoritzacions a cap comerç superior als 400 m²».

LES FRASES

JOAN ALBET
regidor de dinamització econòmica i comerç (ciU)
«Tenim un problema greu: molta gent de Cubelles compra fora. L'única manera de lluitar-hi és fer que el centre històric i els espais comercials siguin suficientment engrescadors. Hem de tenir la capacitat de recuperar els nostres compradors»
«Actualment hi ha una forta aposta per limitar les grans superfícies. Hi ha consens entre tots els partits»
MARIA LLUÏSA ROMERO
alcaldessa (PSC)
«Les persones que vénen de fora arriben amb les aspiracions de tenir-ho tot molt a prop»
«Encara continua la por de l'expansió, de la compatibilitat, del fet de pensar que ser únic és millor. A Cubelles se solia haver de comprar el que et volien vendre, no el que volies comprar»

Falta d'acord en el pagament als proveïdors

Els grups polítics municipals no van aconseguir posar-se d'acord a l'hora de reduir els terminis de pagament als proveïdors que treballen per a l'Ajuntament, en el ple de dilluns. El PP va presentar una moció perquè l'administració local lliuri els diners a empresaris, autònoms i diferents professionals que han fet alguna tasca en un període màxim de 30 dies; el grup també va proposar el pagament en 12 dies als creditors als quals es deu una quantitat de diners des de fa més de trenta dies. «Demanem que els treballadors cobrin en un temps prudencial la seva feina», va afirmar el regidor del PP Luis Alamán. En el mateix sentit es va expressar la seva companya de partit, Juani Navarrete: «Vostès cobren a 60 dies o a 90 dies? I la seva família? Votin en conseqüència», va demanar la regidora del PP.

El govern local, però, va qualificar d'«impossible» el pagament en un termini de 12 dies. Tot i intentar consensuar un termini més flexible, la moció no es va aprovar perquè només va rebre el suport del PP. El govern local va insistir que el retard del pagament de les factures no es deu a falta de liquiditat. «Aquest ajuntament paga totes les factures que vénen correctament contractades en un termini de dos mesos», va assegurar l'alcaldessa, Maria Lluïsa Romero (PSC).

Un altre dels punts de l'ordre del dia va ser l'adhesió de l'Ajuntament a la resolució del Parlament de Catalunya sobre l'Estatut, que critica la «situació de possible desgast i descrèdit» del Tribunal Constitucional a l'hora de dictar la sentència estatutària. El PP va ser l'únic grup que va votar en contra de la proposta, assegurant que «el drama real dels catalans és l'atur i la crisi», i que l'estat del Constitucional és «una cortina de fum».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.