La Diputació ha d'aprovar a corre-cuita un crèdit de 22 milions per les obres del 2010
Poblet lamenta que l'ordre estatal, que feia perillar el PAM i el PUOSC, sigui indiscriminada i arribi de sorpresa
Després que s'assabentessin del decret durant el matí, poc abans de les tres els serveis tècnics de la Diputació convocaven d'urgència un ple per les set de la tarda per poder aprovar la petició del crèdit previst ja en el pressupost del 2010, que l'ens pensava formalitzar tot just en el ple ordinari de divendres vinent. Gràcies a això, de fet, ahir ja tenien la documentació pràcticament a punt, i van poder avançar-ne l'aprovació. La sessió, en què malgrat tot només van faltar tres diputats –Joan Josep Malràs (CiU), María José Beltran i Helena Arribas (PSC)– va aprovar per unanimitat, de fet, la contractació de tres crèdits, acordada després d'haver consultat fins a 16 entitats: un d'uns onze milions amb el Banc de Sabadell –l'oferta més avantatjosa–, un altre de vuit amb Caja Madrid, i un darrer de 2,7 amb el BBVA. En total, 21.791.619 euros, que serviran per finançar l'aportació de la Diputació als 184 municipis del Camp i l'Ebre per a obres incloses en el PUOSC del 2010 (4,4 milions) i al PAM (12,4 milions més), un pla que, recordava Poblet, «és el més gran en dotació que hem donat mai, i justament està ara en les anualitats més potents, i quan culmina l'obra de govern dels ajuntaments». Això sí, el PAM finança entre el 60% i el 95%, segons els casos, de cada projecte, i podria ser que els ajuntaments també tinguessin previst recórrer al crèdit –i ara no puguin fer-ho– per finançar la resta. «Vull pensar que això no els impedirà de fer l'obra, però, si fos així, tindríem temps per parlar-ho i veure com es pot resoldre», explicava després.
Millora de carreteres
Els cinc milions restants serviran per finançar les actuacions previstes enguany en el pla de carreteres: la d'accés a la Torre de Fontaubella, la primera fase de la que va de Vimbodí a Poblet, el Raval de Mar de Vila-seca, la rotonda de la Fatarella, la travessera de Puigpelat i l'eixamplament del pont d'accés als Reguers. Tal com recordava el diputat responsable d'Hisenda, Joan Sabanza, el crèdit aprovat ahir farà créixer del 67,2% al 82,85% el deute viu de la Diputació, «lluny encara» del màxim legal previst d'endeutament, que l'any passat va passar del 110% al 120%. Els responsables lamentaven ahir que tot plegat arribi en un any en què, arran de la davallada general d'ingressos, l'Estat també ha retallat en fins a 18 milions l'aportació a la Diputació, que a més li ha de tornar vuit milions més ja rebuts en els propers tres anys en virtut d'una sentència. La Diputació, a banda, també aplicarà a partir del juny la retallada en el sou dels funcionaris públics recollida en el decret estatal.
«És injust castigar també els curosos»
Josep Poblet confessava que va rebre el decret «amb sorpresa, ja que no havia arribat al nostre coneixement la limitació d'accedir a l'endeutament per part d'administracions municipals». En tot cas, constatava que «és tremendament preocupant la no-discriminació entre les que tenen bé les seves economies i les que no». «S'ha tancat per a tothom l'aixeta al finançament municipal, però és injust que es castigui també els més curosos», lamentava, mentre explicava: «Molts ajuntaments estan indignats, i amb raó, perquè aquesta manera d'actuar no és justa sense saber-ho amb una certa anticipació.» El president encara valorava la «rapidesa» amb què ha reaccionat l'ens: «Ara més que mai cal la nostra col·laboració amb els ajuntaments –recordava–; hauríem pogut anar a dormir i demà (per avui) llevar-nos sense opció a fer aquest crèdit.» La Diputació es va posar en contacte durant el dia amb els ajuntaments de la demarcació per informar-los del decret perquè «poguessin actuar amb celeritat i convocar plens si ho creien adient».