Economia

la història

Setanta anys justos d'existència

Caixa Girona arribarà just, si hi arriba, al seu setantè aniversari. Segons com vagin les coses, hi passarà en ple traspàs pel conducte digestiu de «la Caixa». Serà interessant veure si algú gosa fer alguna cosa, a tall d'exposició pòstuma.

El règim franquista va constituir la Caja de Ahorros Provincial de la Diputación de Gerona el 20 de setembre del 1940. Aquella entitat de crèdit constituïda en el segon any de la dictadura feixista era descendent de la Caixa de la Generalitat de Catalunya, fundada durant la II República a partir de la Caixa Provincial de Barcelona, avui Caixa Catalunya, nascuda el 1926 durant la dictadura del general Primo de Rivera. La Caixa de la Generalitat va arribar a tenir cinc oficines, la primera de les quals va ser al carrer Ciutadans de Girona, més o menys en una part de l'immoble que avui ocupa el Centre Cultural de Caixa de Girona Fontana d'Or. Va operar a les comarques gironines fins al setembre del 1989, en què va començar la seva expansió, amb l'obertura d'una oficina a Malgrat de Mar; al Maresme hi ha avui 15 oficines de Caixa Girona.

Aquell nom carrincló del 1940 es va catalanitzar amb l'adveniment de la democràcia. El 1988, en plena efervescència del disseny, l'única entitat financera amb seu a les comarques gironines –fins que deixi de ser-ho– va canviar la imatge. Va estrenar el logotip actual i la denominació escurçada, més comercial: Caixa Girona.

Caixa Girona haurà tingut tres seus: la Fontana d'Or, els anys quaranta i cinquanta del segle XX; l'edifici del carrer de Sant Francesc, que va ser operatiu fins al maig del 2003, en què es va inaugurar l'edifici del xamfrà entre el carrers de la Creu i Migdia, obra de l'Arquitecte Arcadi Pla i Masmiquel.

Del que més ha presumit Caixa Girona en tots els seus anys d'existència és de l'obra social. En destaquen les activitats culturals i les exposicions a la Fontana d'Or, a Girona, i el Festival d'Estiu de Cap Roig, a Palafrugell, un dels més importants i prestigiosos d'Europa. La nineta dels ulls de l'obra social de Caixa Girona és la Fundació Joan Riu, el centre per a infants amb discapacitats psíquiques que ha passat a ser el Consorci Sant Gregori, i ha augmentat els serveis a adults i també el nombre d'usuaris.

Allò que sempre va voler evitar Caixa Girona van ser les fusions. Precisament, el 21 de juliol del 1989 El Punt va publicar una entrevista amb Aleix Gimbernat, aleshores director general, que rebutjava una fusió amb Caixa Catalunya i Caixa Tarragona.



REGNE UNIT

El Banc d’Anglaterra abaixa els tipus per primer cop en 4 anys, al 5%

BARCELONA
ECONOMIA

El Govern destina 2,1 milions a 137 projectes d’Economia Blava en municipis pesquers

Barcelona
viticultura

El vi i el cava a Catalunya generen 3.200 milions de negoci, el doble que el 2016

Barcelona
gastronomia

Pla per promoure els olis d’oliva verge extra

Barcelona
Economia

El sector turístic inicia l’agost amb bones expectatives

Barcelona
economia

El PIB creix cinc dècimes respecte al primer trimestre i se situa en el 2,9%

barcelona

Aproven el reglament del Formatge Garrotxa amb la distinció IGP

OLOT
economia

CaixaBank guanya 2.675 milions d’euros fins al juny, un 25,2% més

barcelona
economia

El BBVA frega els 5.000 milions de benefici el primer semestre en plena opa al Sabadell

madrid