L’Eurocambra pressiona els estats per tirar endavant un pla de recuperació econòmica “massiu”
La resolució no vinculant de la cambra demana mesures pressupostàries i “bons de recuperació garantits”
PSOE i Posem voten dividits i evidencien les diferències entre els dos grups sobre com ha d’actuar la UE
El Parlament Europeu ha reclamat als governs de la Unió un pla de recuperació i reconstrucció “massiu” per sortir de la crisi del Covid-19. La resolució aprovada a aquest divendres al Parlament Europeu no és vinculant, però pretén influenciar les discussions que tindran els caps d’estat i de govern la setmana que ve sobre la resposta econòmica i els nous macropressupostos de la UE que requeriran el vistiplau de la cambra.
La majoria de la cambra ha exigit als líders europeus que es reuneixen la setmana que ve un paquet econòmic contundent per frenar la recessió finançat amb l’augment dels macropressupostos europeus i “bons de recuperació garantits” per aquests comptes de la UE. “Aquest paquet no hauria d’implicar la mutualització del deute existent”, avisa el text no vinculant pactat entre el Partit Popular Europeu, el grup dels Socialistes i els liberals de Renovar, i que ha estat aprovat amb 395 vots a favor, 171 en contra i 128 abstencions.
Els països més afectats per la pandèmia del coronavirus com Itàlia, Espanya i França havien reclamat la mutualització del deute amb coronabons per facilitar el finançament dels costos d’aquesta crisi, però les últimes setmanes espanyols i francesos s’han decantat per l’emissió de bons comunitaris que tinguin l’aval del pressupost de la UE.
Els bons i el disseny d’un pla de recuperació a través dels macrocomptes europeus seran dues de les qüestions que discutiran els caps d’estat i de govern a la cimera europea sobre el covid-19 del 23 d’abril. També hauran de donar el seu vistiplau final a l’acord de l’Eurogrup que implica un paquet de préstecs europeus per sufragar les despeses sanitàries i laborals de la crisi.
Pressió de l’Eurocambra pels pressupostos
Si bé l’Eurocambra no té cap pes formal en aquestes discussions, com a institució que haurà d’aprovar els pressupostos ha fet una resolució per pressionar als líders de cara a la cimera per trobar un acord que també sigui del seu gust.
El Parlament Europeu reclama un augment del pressupost per al 2021-2027, que sigui “més flexible i simple” i que inclogui noves fonts d’ingressos propis per tenir prou “marge de maniobra fiscal”. A més, insisteix que la transició ecològica i digital han de continuar sent prioritats a l’hora de confeccionar els fons europeus.
També exigeix rapidesa als governs de la UE per pactar aquests pressupostos però per si un cas ja demana a la Comissió Europea que elabori un pla de contingència per si no aconsegueixen arribar a un acord a temps i es puguin prorrogar els comptes actuals.
Més solidaritat
El Parlament Europeu expressa també “preocupació” per “la incapacitat inicial dels estats membre per actuar de manera col·lectiva”. Per això, exigeix que totes les seves futures accions es basin en la “solidaritat i la cooperació lleial”. “Demanem a la Comissió Europea i als estats membre que treballin junts i estiguin a l’altura d’aquest repte per garantir que la Unió surt més forta d’aquesta crisi”, reclamen al text.
Denuncien la situació a Hongria i Polònia
La resolució de l’Eurocambra també denuncia les mesures adoptades per Hongria i Polònia durant la crisi sanitària. Considera que és “totalment incompatible amb els valors europeus” l’ampliació de l’estat d’alarma de manera indefinida per part del govern de Viktor Orbán i la convocatòria electoral de l’executiu polonès en plena pandèmia del coronavirus.
Per això, el Parlament Europeu exigeix a la CE que faci ús de tots els instruments i sancions a la seva disposició per revertir aquestes decisions.
Divisió entre el PSOE i Podem a la votació
La votació de l’Eurocambra que demana bons de recuperació ha evidenciat les posicions dividides del PSOE i Unides Podem sobre com ha de ser el pla de recuperació econòmic de la Unió Europea (UE).
Els socialistes han donat suport a la resolució que reclama als governs europeus un paquet que inclogui “bons de recuperació garantits” pel pressupost de la UE. En canvi, Podem s’ha abstingut perquè el text “no està a l’altura del moment” i fa una “menció deliberadament confusa” sobre els bons.
En aquest sentit, lamenten el fracàs d’una esmena presentada pels ecologistes que exigia “la mutualització d’una part substancial del deute que s’emeti per combatre les conseqüències de la crisi”. Una frase a la qual el PSOE donava suport però no va prosperar pel vot contrari de populars, liberals i ultradretans.
El text final pactat entre populars, socialistes i liberals no fa una menció expressa a la mutualització del deute i simplement s’oposa a la mutualització del deute “existent”.
Vot dels eurodiputats catalans
Els tres eurodiputats de JxCat han donat suport a la resolució final aprovada. Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí s’han abstingut en la votació de l’esmena del grup Verds/ALE, on s’integra ERC, que demanava la mutualització del deute, però han votat a favor d’una esmena també fallida de l’Esquerra Unitària (GUE/NGL) que demanava “bons del Covid-19” perpetus i sense interessos emesos pel Banc Central Europeu (BCE).
L’eurodiputada d’ERC, Diana Riba, s’ha abstingut en la votació de la resolució final en línia amb el seu grup parlamentari, que considera el text insuficient. Riba sí que ha donat suport a l’esmena sobre la mutualització del deute, però ha votat en contra de l’esmena del GUE/NGL. Des d’ERC lamenten que l’esmena ecologista no hagi prosperat per només uns 40 vots.
L’eurodiputat dels Comuns Ernest Urtasun ha estat un dels impulsors de l’esmena ecologista sobre la mutualització del deute i s’ha abstingut en la votació de la resolució final. Urtasun també ha donat suport a l’esmena del GUE/NGL, on s’integra Podem.
Per la seva banda, Javi López (PSC) i Jordi Cañas (Cs) han donat suport a la resolució que reclama als estats un paquet econòmic ambiciós per frenar la recessió causada pel covid-19. López sí que ha donat suport a l’esmena dels Verds/ALE en línia amb el vot del PSOE, mentre Cañas hi ha votat en contra.
L’esmena dels Verds ha estat rebutjada amb 282 vots a favor i 326 en contra, mentre que la del GUE/NGL ha cauigut amb 71 vots a favor i 587 en contra.