El Govern preveu que el PIB català es desplomi un 8,8% aquest any i que l’atur arribi al 18% en el pitjor escenari
Aragonès estima en l’escenari base una contracció del 7,6% del PIB i un atur del 17,1%
El vicepresident estima que les pitjors previsions són d’una magnitud no vista des de la guerra civil
L’economia catalana es pot arribar a desplomar un 8,8% aquest any i l’atur disparar-se fins al 18% en l’escenari més pessimista previst pel Govern. Les estimacions elaborades per Vicepresidència també inclouen un escenari base amb una contracció del PIB del 7,6% el 2020 i l’atur en el 17,1%. En tots dos casos, el Govern pronostica una forta recuperació l’any vinent, del 5,1% en l’escenari més pessimista, i del 6,5% en l’escenari base.
Segons ha explicat el vicepresident, Pere Aragonès, en roda de premsa la previsió del pitjor escenari és d’una magnitud no vista des de la guerra civil, tot i que ha considerat que la recuperació serà ràpida.
Aragonès ha considerat que ara és el moment de fer una funció d’estabilització, una política econòmica expansiva no de retallades, que provocarien més pobresa i seria negativa. “Si això vol dir més endeutament dels estat, s’ha de fer”, ha afirmat.
Pel que fa a l’atur, els pronòstics de l’executiu per al 2021 situen la taxa en el 15,9% per al pitjor escenari i en el 14,2% pel base. D’altra banda, Vicepresidència preveu que el sector públic incrementi el seu consum un 4,1% o un 7,3%, segons l’escenari.
“Mai abans havíem conegut un xoc tan pronunciat com el que s’està produint”, ha admès el vicepresident Pere Aragonès. De fet, segons Aragonès, es tracta d’una “caiguda històrica” que no es veia a Catalunya des de la Guerra Civil. “En les dècades recents no havíem vist una caiguda d’aquesta magnitud”, ha afirmat el també conseller d’Economia. Entre d’altres mesures, ha reclamat una transferència de 4.000 milions de l’Estat a Catalunya com a part d’un “fons Covid” i ha exigit més “valentia” al Banc Central Europeu per promoure una injecció directa de diners.
Previsions macroeconòmiques
En l’escenari base, el Govern preveu la destrucció de 226.800 llocs de treball, amb la recuperació 122.000 llocs el 2021. En escenari no expansiu, amb menys polítiques econòmiques, la destrucció seria major, amb la pèrdua de 261.000 llocs de feina el 2020 i una recuperació molt menor, de 92.500, l’any següent.
Pel que fa a les vendes a l’exterior, les previsions del Govern apunten que en l’escenari base aquest any les exportacions cauran un 15,5%, xifra que arribarà fins al 17,1% en el model més pessimista. Les importacions, per la seva banda, es reduiran entre un 17,9% i un 19,6%, segons l’escenari. La feblesa de la demanda externa farà que la seva aportació al creixement sigui negativa (d’entre -1,6 o -1,9 punts) el 2020.
Per culpa de la crisi del coronavirus i el confinament, així com també per la disminució de la renda per l’impacte en el mercat laboral, el consum de les llars aquest any es reduirà un 7% en l’escenari menys desfavorable, xifra que pujaria al 7,3% en la previsió més pessimista.
La inversió, o formació bruta de capital, que està sempre molt condicionada per les expectatives econòmiques caurà un 19,2% en l’escenari menys dolent, i fins a un 20,3% en el més pessimista, repuntant només entre un 8,7% i un 5,9% a partir del 2021.
Aragonès ha explicat que cal una “política econòmica expansiva”, i “contracíclica” per evitar repetir els errors de la crisi del 2008. “En cap cas es poden adoptar des de la Unió Europea ni des de l’Estat polítiques de retallades, que portarien més desigualtat i pobresa”, ha avisat.
El vicepresident ha dit que Catalunya haurà de fer front a la crisi “més gran en dècades”. “La major part de generacions de catalans no havien vist mai una cosa semblant”, ha dit, descartant que hi hagi per ara des del Govern cap pla per promoure la convocatòria d’eleccions.