Economia

Una cinquantena d'empreses formen el sector aqüícola

Una de les sortides laborals dels alumnes de l'Escola d'Aqüicultura de la Ràpita és incorporar-se en una de les cinquanta empreses que formen aquest clúster a Catalunya, que actualment dóna ocupació a un miler de treballadors i té una facturació anual de 400 milions d'euros. La majoria d'aquestes empreses estan situades a la costa i el delta de l'Ebre, però també n'hi ha a Barcelona i el Maresme. És un sector en fase de creixement, el qual en l'últim any ha estat del 30% i que manté la tendència a l'alça, ja que la demanda de peix al mercat és cada vegada més gran, mentre que els recursos pesquers estan més limitats. Entre les empreses ebrenques que es dediquen a l'engreix i comercialització de peix hi ha el grup Balfegó, especialitzat amb la tonyina i que té les granges d'engreix a la costa de l'Ametlla de Mar, i els productors de mol·luscos de les dues badies del Delta, agrupats en la Federació de Productors de Mol·luscos del Delta de l'Ebre, amb una producció anual de 3 milions de quilos de musclos i 300.000 quilos d'ostra. Pel que fa a les dimensions de les empreses del sector aqüícola, són molt diferents: n'hi ha cinc que facturen la meitat del total (200 milions d'euros), mentre que la resta són petites.

Amb l'objectiu de potenciar aquest sector, l'administració ha començat a treballar conjuntament amb els empresaris i l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA) per elaborar un pla de dinamització, un pla que serà finançat pel Departament d'Innovació. La previsió és que aquest pla estigui definit en el termini de tres mesos i que les mesures per dinamitzar el sector es posen en marxa al setembre. Entre les propostes del govern fetes al sector aqüícola hi ha el desenvolupament de productes, projectes de gestió i valorització de residus, estudis de mercat, creació d'una marca pròpia, missions comercials inverses per potenciar l'exportació del sector, formació de directius i suport a la comercialització. Unes mesures que seran coordinades des de les instal·lacions de l'IRTA de la Ràpita, que es convertirà en la seu del clúster d'aqüicultura, de la mateixa manera que la Sénia alberga la seu del clúster del moble amb el centre de difusió tecnològica. De fet, el govern aposta, en el cas de l'aqüicultura, per mantenir el mateix model que en el cas del moble. «Volem aglutinar totes les empreses de Catalunya i desenvolupar mesures de suport de manera conjunta», va dir el delegat del govern a les Terres de l'Ebre, Lluís Salvadó, en la presentació del pla de dinamització.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

TURISME

Els creuers amb Barcelona com a base baten rècords i ja són un 83% dels que arriben

Barcelona
ECONOMIA

100 milions d’euros en set anys per millorar l’ocupació juvenil a Barcelona

Barcelona
ECONOMIA

Confirmats 25 focus més de llengua blava i s’arriba a un total de 71

Barcelona
societat

Inaugurat el centre d’interpretació de la fruita de Catalunya

Lleida
Economia

Apartur recorrerà a la UE contra l’eliminació de llicències de pisos turístics a Barcelona

Barcelona
Economia

Barcelona pujarà al màxim el recàrrec de la taxa turística, fins a 4 euros per nit

Barcelona

El port de Mataró, l’espai on no hi cap ni una agulla

Mataró
ECONOMIA

L’aeroport d’Alguaire acull simulacions de rutes logístiques amb drons

Lleida
Energia

La hidroelèctrica de Sant Quirze de Besora serà pública a partir del 31 de juliol

Sant Quirze de Besora