Empleats de Lidl bloquegen el centre logístic de Montcada per exigir que es compleixin les mesures de prevenció
Reclamen controls de l’aforament a les botigues, equips de protecció adients i que els paguin les hores extraordinàries
Treballadors de Lidl han bloquejat l’entrada i sortida de camions a la plataforma logística que la companyia té a Montcada i Reixac, per exigir que es compleixin les mesures de prevenció que marca la covid-19. L’acció s’emmarca en la vaga convocada per aquest dijous i que a Catalunya afecta els 250 empleats del centre de Montcada i els 1.500 que treballen en establiments comercials. Denuncien que la cadena no ha respectat les limitacions d’aforament, no els ha proporcionat els equips de protecció adients i ha reobert seccions com la de la venta de productes tèxtils, sense seguir els protocols necessaris. També l’acusen d’incomplir l’acord signat al principi de l’estat d’alarma, en què es comprometia a pagar les hores extres al 150%.
Des de les cinc del matí, una setantena d’empleats s’han concentrat a l’exterior del centre logístic de Montcada, el principal que la companyia té a l’Estat, i han impedit que els camions entressin a descarregar mercaderies o en sortissin plens. Segons CCOO i UGT, el 80% de la plantilla està secundant aquesta protesta.
Luis Miguel Gómez, delegat d’UGT i president del Comitè d’Empresa, ha retret a Lidl que no vulgui dialogar amb els treballadors. “No ens han escoltat en cap moment”, critica. Defensa que les reclamacions que està fent la plantilla s’ajusten al moment actual i estan incloses en el conveni col·lectiu.
Així, retreu a la cadena que estigui utilitzant la situació de crisi per evitar discutir la taula salarial d’aquest any o revisar el conveni. “Diuen que tenen pèrdues però van tenir un benefici de 180 milions el 2019, han doblat els fons propis i han triplicat la facturació”, assenyala.
Gómez indica que els empleats se senten “discriminats” perquè la direcció sí ha escoltat les peticions dels treballadors d’altres punts de l’Estat. Apunta que ha signat un acord amb el sindicat nacionalista ELA, que recull propostes sindicals que només són d’aplicació al País Basc.
José Rodríguez, portaveu de CCOO al Comitè d’Empresa de Lidl, ha advertit que la plantilla “només demana seguretat i respecte”. Assegura que s’han vist obligats a mantenir la jornada de vaga perquè la direcció de Lidl “s’ha negat a escoltar”.
Indica que el 29 de maig, l’empresa i els sindicats majoritaris es van reunir a la Fundació del Servei Interconfederal de Mediació i Arbitratge (SIMA) per iniciar un procediment de mediació que va acabar sense acord.
“Lidl ens ha mentit”, ha indicat Rodríguez que ha assenyalat que no s’ha respectat els controls d’aforament a l’interior de les botigues, i no s’han obert línies de caixes alternes per garantir les distàncies de seguretat. “Tampoc hi ha protocols de prevenció per iniciar l’activitat de forma segura en seccions recentment obertes a públic com la del tèxtil”, comenta.
Així mateix diu que no tots els empleats han rebut els equips de protecció adients i que les mampares que s’han instal·lat a les caixes “són més petites del que es va dir”. Lamenta que tampoc els hagin pagat les hores extraordinàries al 150%, tal i com es va comprometre. “S’han negat a negociar i han pres les mesures tard i malament”, remarca.
La protesta d’aquest dijous ha comptat amb la presència de l’alcaldessa de Montcada i Reixac, Laura Campos, i l’alcalde de Ripollet, José Maria Osuna. Campos ha explicat que ha instat el Consell d’Administració de Lidl, que escolti les “demandes legítimes” dels empleats. Per la seva banda, Osuna ha recordat a la multinacional que “el benefici empresarial no es pot posar per davant de la seguretat i protecció de tota la seva plantilla”.
Lidl disposa de 14.500 empleats a tot l’Estat. A Catalunya 1.500 persones treballen a les botigues i 250 al centre logístic de Montcada i Reixac.