Economia

El turisme rep un impuls amb l'obertura del parc científic i tecnològic a Vila-seca

El conseller Josep Huguet no descarta situar al centre l'Institut de Recerca Turística de Catalunya (Irtuca)

Josep Huguet no va descartar, en l'acte d'inauguració, que el Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci sigui seu en un futur de l'Institut de Recerca Turística de Catalunya (Irtuca), un dels organismes a desenvolupar del programa nacional de recerca que, inicialment, tenia les seus compartides entre Tarragona i Girona. Els directors del parc, Salvador Anton i Sergi de Lamo, van coincidir a dir que seria un pas de gegant dins els objectius del centre.

En la inauguració hi van ser presents els principals empresaris i representants d'associacions turístiques del Camp, a qui el conseller Huguet va animar a potenciar el model de turisme singular, que ha resistit a la crisi. El conseller es va referir en concret als recursos culturals i històrics que distingeixen els territoris i els va animar a conèixer els principals competidors i les tendències que marquen la competitivitat en el sector. En l'acte d'inauguració es va recordar la figura de l'empresari turístic Jaume Ferrer, un dels impulsors dels estudis de turisme al Camp.

Unitats d'innovació

El parc ha suposat una inversió de 2,8 milions d'euros, que s'han finançat amb una convocatòria específica per a infraestructures de parcs científics del Ministeri de Ciència i Innovació.

A les instal·lacions de Vila-seca hi treballen tres unitats d'innovació (R+D+I): el Consorci per a la Millora de la Competitivitat del Turisme i l'Oci a les comarques de Tarragona (MCTUR), que té encarregat el desenvolupament del pla de millora de la competitivitat; la Fundació d'Estudis Turístics Costa Daurada (FETCD), que des del 2001 impulsa l'Observatori de Turisme, i la Unitat de Transferència de Tecnologia (UTT), que desenvolupa programes de transferència.

El de turisme completa el mapa de parcs científics i tecnològics al Camp: el PCT de Tarragona (química i cultura), a Tarragona; el Tecnoparc (nutrició i salut), a Reus, i el de la Indústria Enològica (enologia), a Falset. El sistema de parcs tecnològics sectorials vol donar cobertura i resposta especialitzada als principals sectors productius de la demarcació. El sector turístic genera una cinquena part de la riquesa al Camp i l'Ebre. La incidència econòmica del sector a les comarques de Tarragona és superior a la catalana i de l'Estat.

Transferència de coneixements

El Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci s'ha situat en un edifici de nova planta, de 1.200 metres quadrats. La primera planta de l'edifici l'ocupen els espais de recerca del consorci per a la millora de la competitivitat i l'Observatori Turístic de la Costa Daurada.

La planta baixa s'ha habilitat amb despatxos per a agrupacions empresarials, entitats i empreses, a manera de viver, i les associacions que formen part de la Federació Empresarial d'Hostaleria i Turisme, que a hores d'ara hi ha situat a l'àrea de formació. S'hi han afegit l'Associació de Càmpings de Tarragona, Costa Daurada i Terres de l'Ebre i l'Associació Espanyola d'Estacions Nàutiques en tant que membre de l'Agrupació d'Empreses Innovadores (AEI).

El consorci arrenca amb 1,3 milions de pressupost

El Consorci per a la Millora de la Competitivitat del Turisme i l'Oci a les comarques de Tarragona (MCTUR) ha definit set programes de treball que persegueixen objectius de millora al sector en termes d'estudi de mercats, productes i tecnologia de difusió, entre d'altres. Els objectius consisteixen a implementar els instruments per a la caracterització estratègica dels visitants, afavorir la situació eficient de les iniciatives del territori, incrementar l'eficiència en la presa de decisions del sector així com dotar-lo d'eines per conèixer les característiques, preferències i mobilitat dels visitants. En aquesta mateixa línia, ha de dotar el sector d'eines de gestió electrònica de les destinacions amb capacitat de millora de la competitivitat de les empreses, incorporar aplicacions tecnològiques disponibles a les empreses.

Els consorci es va constituir el febrer passat. El formen la URV, l'Ajuntament de Vila-seca i la Fundació d'Estudis Turístics i deixa una porta oberta a la incorporació d'altres entitats o empreses. El consorci té un pressupost d'1,3 milions d'euros, un finançament que procedeix dels fons europeus Feder (50%), la Diputació de Tarragona (25%) i ajuntaments de la zona (25%). L'equip d'investigadors està format per 25 persones.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia