Economia

Un altre revés de la justícia europea als bancs per les hipoteques abusives

Obre la porta a declarar abusiva la clàusula d’obertura i que els bancs hagin de tornar les despeses del contracte

Asufin diu que hi ha més de vuit milions de beneficiats

La banca no guanya a Luxemburg. Per enèsima vegada, la justícia europea esmena l’espanyola i decideix a favor dels consumidors afectats per les hipoteques abusives. El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) es va pronunciar ahir sobre dos abusos més dels bancs i obre la porta a milions de reclamacions que se sumaran a les que ja afronten per les controvertides clàusules sòl.

Arran de dos casos contra CaixaBank i el BBVA, l’alt tribunal amb seu a Luxemburg va resoldre ahir diversos dubtes per la interpretació del Tribunal Suprem sobre l’anomenada clàusula de constitució, que obliga a pagar les despeses del contracte hipotecari, i sobre la clàusula d’obertura, que exigeix al client una comissió de l’1% sobre el límit màxim total del préstec.

La primera ja era considerada abusiva, però el Suprem demanava repartir la càrrega de les despeses entre el consumidor i el banc. Ara el TJUE defensa que la directiva sobre clàusules abusives permet obligar els bancs a tornar tots aquests diners, amb l’única excepció que la llei estatal prevegi que les despeses corresponen totalment o parcialment al client. Pels magistrats europeus imposar al consumidor el pagament de la comissió d’obertura “pot causar, en detriment del consumidor, contràriament a les exigències de la bona fe, un desequilibri important entre els drets i obligacions de les parts que es deriven del contracte”. En espera de veure si la justícia espanyola ho interpretarà en la línia més proteccionista, la decisió podria ajudar els clients amb hipoteques a reclamar l’import pagat.

Pel que fa a la segona clàusula en discòrdia, el Suprem ni tan sols considerava que fos abusiva perquè forma part de “l’objecte principal del contracte”. Per contra, l’alt tribunal Luxemburg considera que si una comissió d’obertura està inclosa en el cost total del préstec hipotecari, això “no implica que sigui una prestació essencial” d’aquest.

En qualsevol cas, el TJUE replica a la judicatura espanyola que ha de controlar el “caràcter clar i comprensible” d’aquesta clàusula. Així, dona via lliure als tribunals de l’Estat per declarar abusiva la comissió d’obertura i, per tant, anul·lar-la.

Repercussions

L’Associació d’Usuaris Financers (Asufin) avisa que uns vuit milions de consumidors es podrien veure beneficiats per aquesta decisió de la justícia europea. Tant pel retorn de despeses hipotecàries (notaria, gestoria, impostos, registrador i taxació) com per les clàusules d’obertura en els contractes. De fet, pel que fa al retorn de les despeses hipotecàries, es mostren esperançats que amb la sentència es puguin tornar al 100%.

Una victòria més per als consumidors, que, a poc a poc, van guanyant batalles jurídiques a Europa contra la banca abusadora. Fa just una setmana, per exemple, el TJUE també facilitava les seves reclamacions, impedint als bancs el boicot sistemàtic de les denúncies per les controvertides clàusules sòl. Va ser el mateix tribunal europeu qui, portant la contrària al Tribunal Suprem, va obligar els bancs el 2016 a tornar tot el que havien cobrat de més amb els interessos excessius d’aquestes clàusules. Per evitar pagar tot el que devien, les entitats van posar traves als clients per reclamar amb una altra clàusula, que ara la UE també veu potencialment abusiva.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia