Es maten uns 600 senglars durant l’estat d’alarma, però encara n’hi ha massa
El Departament d’Agricultura valora que amb les autoritzacions han aconseguit que el nombre d’aquests animals “no sortís de mare”
A les comarques de Girona s’han matat uns 600 senglars durant l’estat d’alarma –400 els Agents Rurals i la resta entre caçadors i pagesos–, segons publica l’ACN. Malgrat que l’activitat va quedar aturada, la Generalitat va autoritzar permisos per caçar, arran de la important població que hi havia a la demarcació, i que provocava les queixes de pagesos. Les zones amb més influència són l’Alt Empordà, la Garrotxa i el massís de les Gavarres.
La direcció d’Activitats Cinegètiques dona per fet que el nombre de senglars creixerà a la demarcació després de dos anys caient, gràcies a l’augment de la disponibilitat d’aliment. I és que les pluges que hi ha hagut des de principis d’any han fet que s’hagi incrementat de manera important la producció de glans. A més, cal tenir en compte que en algunes zones boscoses també hi ha camps de conreu, una altra font d’aliment per a aquesta espècie. I és que la demarcació de Girona és la que més densitat de senglars té de Catalunya, perquè “es donen les condicions més favorables” de reproducció i habitabilitat d’aquest animal.
L’increment de població s’ha fet palès durant l’estat d’alarma, especialment pels pagesos que han vist com el senglar “ha fet molt mal” a les plantacions. Això va fer que s’establís un protocol que permetia als Agents Rurals actuar d’ofici i poder caçar en poblacions on és habitual que hi hagi un nombre important de bèsties, com per exemple Cruïlles.
A més, el Departament d’Agricultura també va autoritzar a pagesos i caçadors “defensar” les àrees privades de caça o els camps de conreu per evitar-ne la proliferació. Fonts d’Agricultura reconeixen que la crescuda de la població els “preocupa”, però defensen que l’actuació que han dut a terme ha permès evitar que “sortís de mare” el nombre d’animals. “Crec que hem fet una bona feina des del Departament, conjuntament amb els caçadors i els pagesos”, assenyala la consellera del ram, Teresa Jordà.
El director dels Serveis d’Activitats Cinegètiques de les comarques de Girona, Jordi Xifra, explica que la població més gran de senglars es troba en zones de l’Alt Empordà, a la Garrotxa i al massís de les Gavarres, al Baix Empordà. Malgrat que la densitat de població encara no és tan alta com a les altres dues zones amb més exemplars, a les Gavarres la tendència a incrementar-se s’ha mantingut els darrers anys, en comptes de reduir-se com ha passat a l’Alt Empordà i la Garrotxa. Xifra ho vincula a la productivitat de gla i al major nombre de camps de conreu propers a zones forestals.